×
×

Er der noget, man kan gøre for at mindske åndenøden under sex?

Spørgsmål

Min kæreste er 49 år og har fået KOL.

Hans lungefunktion er nedsat med 20 % og altså moderat. Han får rigtigt nemt åndenød, især når vi går ture og skal op ad bakke.

Og når vi har sex og ind imellem også blot, når han sidder stille. Er der noget, man kan gøre for at mindske åndenøden under sex? Det bliver sværere at gennemføre et samleje, da han har ekstrem træthed, fordi han ikke får ilt nok til hjernen og han til tider har nærmest invaliderende åndenød. Det påvirker os meget i hverdagen. Jeg har læst, at det kun er dem med meget svær sygdom, der har problemer med disse ting. Men alligevel har han det ligesom dem med svær KOL.

Bare han skal give mig et kys, volder det problemer, da han er forkølet og har været det i over et halvt år.

Svar

Svar fra sygeplejerske i Lungeforeningens rådgivning

Åndenød skyldes sjældent iltmangel, men derimod det ekstra muskelarbejde din kæreste skal udføre i forbindelse med fysisk aktivitet. Oplevelsen af åndenød afhænger også rigtigt meget af fysisk form og kondition. Jo bedre kondition et menneske med KOL er i, jo bedre kan der kompenseres for den nedsatte lungefunktion.

Det er vigtigt at blive ved med at holde sig fysisk i gang – evt. afbrudt af nogle pauser. Det er lidt det samme, der er gældende i forhold til sex, som jo også er en fysisk udfoldelse.

Det kan være en god idé at tale om jeres forventninger til hinanden. Overvej om der er nogle tidspunkter på døgnet, som er bedre end andre. Prøv at finde samlejestillinger – fx på lunge.dk/sex – som er mindst belastende for din kæreste. Inhalationsmedicin kan også mindske symptomerne.

Undersøg om kommunen har nogle træningsmuligheder for mennesker med KOL. Her kan din kæreste lære nogle vejrtrækningsteknikker, som kan hjælpe i hverdagen, og samtidig få nogle idéer til, hvordan han kan træne mest optimalt.

Få flere gode råd til et bedre sex- og samliv

Se flere svar og spørgsmål i Lungeforeningens Brevkasse.