×
×

Kan skimmelsvamp påvirke lungerne?

Spørgsmål

Jeg er lungesyg og har mistet lungefunktion, der svarer til en lunge.

I april i år flyttede jeg ind i en lejlighed, der nu har vist sig at have skimmelsvamp. Efter indflytningen er jeg blevet utrolig træt og uoplagt, hovedpine og ondt i lungerne. Jeg ryger ikke, men det føles, som om jeg ryger mindst 40 cigaretter om dagen. I køkkenet, når alle vinduerne har været lukket fx natten over, har jeg meget svært ved at få vejret.

På mit lille badeværelse lugter det af gammel kælderlugt. Når jeg tager hjemmefra og er væk i flere timer, så får jeg det bedre, men det kommer tilbage ved ophold i lejligheden. Når det er varmt, har jeg konstant gennemtræk gennem hele døgnet, og så forbedres
mine symptomer. Kan det passe, at skimmelsvamp kan påvirke lungerne på den måde?

Svar

Svar fra læge i Lungeforeningens rådgivning

Skimmelsvampenes såkaldte toksiner generer mange mennesker, uden at der er tale om egentlig allergi. Især mennesker, der i forvejen har luftvejssygdomme, bliver generet.

Derfor er det meget sandsynligt, at skimmelsvampene i din bolig er skyld i dine symptomer. Bor du til leje, kan Lejernes Landsorganisation (LLO) hjælpe. Du kan læse mere om skimmelsvamp i boligen på Teknologisk Instituts hjemmeside.

Se flere spørgsmål og svar i Lungeforeningens Brevkasse.