×
×

Hvad kan jeg gøre for at passe på mig selv, og hvilke krav kan jeg som lærling stille til mester?

Spørgsmål

Jeg er førsteårslærling, og har svær astma. Jeg er i lære som smed og oplever til dagligt, at jeg bliver udsat for røg og damp, som gør at mine symptomer forværres. Sikkerhedsudstyr som masker m.m. bliver ikke benyttet så ofte af vores svende, men jeg ville høre, hvad jeg kan gøre for at passe på mig selv, og hvilke krav jeg som lærling kan stille til mester?

Svar

Svar fra Vivi Schlünssen, speciallæge

Som udgangspunkt skal din mester sørge for, at dit arbejde kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt. Det betyder, at det er hans ansvar, at der er så lidt røg og damp som muligt, og at der er værnemidler til rådighed, hvis det ikke er muligt at undgå røg og damp. Jeg vil anbefale dig at kontakte den person, som er ansvarlig for arbejdsmiljøet på jeres virksomhed og høre, hvordan I bedst kommer videre. Hvis du har svær astma, er du mere følsom end de fleste over for røg og gasser.

Derfor er det vigtigt, at din astma er så velbehandlet som muligt. Hvis du fortsætter med at have forværring i din astma, selvom du er velbehandlet, skal du bede din egen læge om at blive henvist til en arbejdsmedicinsk afdeling (der er mindst én i hver region).

De kan hjælpe dig videre. → Find mere viden på lunge.dk/arbejdsmiljoe