×
×

Kan tænderne tage skade af astmamedicin?

Spørgsmål

Jeg er en bekymret mor med en søn på 6 år. Vores dreng har fået store mængder af astmamedicin dagligt stort set hele sit liv. Jeg har hørt, at tænderne kan tage skade og er bekymret for, om emaljen kan forsvinde, eller om tænderne kan knække. Hvad kan/skal vi gøre?

Svar

Svar fra Pia Wogelius, tandlæge og klinikleder i Aalborg Kommune

Tak for spørgsmålet. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret. Som tandlæge har jeg dog nærmest aldrig set emalje, der er helt eller delvist væk på et barn på 6 år, og der er ikke overbevisende forskning, der viser, at astmamedicin kan føre til, at emaljen smuldrer væk. Alligevel er det en god idé at være særligt opmærksom på din søns tænder, nu hvor han tager astmamedicin.

Det bedste, du kan gøre, er 1) at børste tænderne ekstra godt med voksentandpasta, 2) at sørge for, at din søn følger lægens anbefalinger i forhold til astma-medicin. Det er vigtigt, at hans astma er velbehandlet, da det vil give ham en bedre trivsel. Og 3) at tage din søn med til tandlæge, hvis du oplever skade på tænderne. Her vil tandlægen give dig en behandlingsplan sammen med forebyggende behandling. I takt med, at 6-års tænderne bryder frem i munden, kan man give disse forebyggende lak-behandling, som vil understøtte, at der ikke kommer problemer i de blivende tænder. Det er især en god løsning, hvis mælketænderne har taget skade, idet det er et signal om, at der kan være brug for en særlig forebyggende indsats for at holde de blivende tænder sunde.