Astmatikere er mere udsatte | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Astmatikere er mere udsatte

Printer-friendly version

Mennesker med astma har højere risiko for infektioner.

Blodforgiftning, urinvejsinfektioner og infektioner i huden kan være følgesygdomme for mennesker med astma.

Det viser ny forskning fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital.

 

Astmatikere har høj risiko

Det har længe været kendt, at mennesker med astma har højere risiko for lungebetændelse og andre infektioner i lungerne.

Den nye forskning fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital viser nu, at risikoen for infektioner rammer langt bredere i kroppen end blot i lungerne.

- Det er helt nyt, at mennesker med astma også har højere risiko for infektioner uden for lungerne. Hos mennesker der har fået astma tidligt i livet, det vil sige før de fylder 50 år, er risikoen næsten 40 pct. højere end hos mennesker uden astma, siger Jens Helby Petersen, læge og ph.d.-studerende på Klinisk Biokemisk Afdeling.

Jens Helby Petersen er en del af forskerteamet bag projektet og førsteforfatter til en videnskabelig artikel om resultaterne.

Infektionerne omfatter fx alvorlige tilstande som blodforgiftning samt mindre alvorlige tilstande som urinvejsinfektioner og infektioner i huden.

- Vi kan endnu ikke sige noget om, hvorfor mennesker med astma har højere risiko for infektioner uden for lungerne. Her skal der mere forskning til. Noget kan dog tyde på, at vi som læger skal til at være ekstra opmærksomme når astmatikere har symptomer på infektioner, siger Jens Helby Petersen.

 

Data fra over 105.000 danskere

Forskerne har baseret deres resultater på data fra mere end 105.000 danskere.

Data er taget fra de to store befolkningsundersøgelser, Østerbro-undersøgelsen og Herlev-Østerbro-undersøgelsen, hvor deltagerne er blevet fulgt i op til 23 år.

Forskningsresultaterne er netop publiceret i tidsskriftet Journal of Internal Medicine. Her har de vakt så stor opsigt, at en af verdens førende forskere i astma og infektioner har skrevet en kommentar om resultaterne.

 

Læs mere

Læs artiklen i Journal of Internal Medicine
Læs også Astmatikere får langt oftere infektioner uden for lungerne på videnskab.dk
Om astma

 

Categories: