×
×

5 største myter om astma

Når du har astma, skal du ikke bevæge dig for meget. MYTE. Astmamedicin er farlig og bremser børns vækst. MYTE. Du behøver kun at tage medicin, når du har det slemt. MYTE. Der er mange myter om astma – vi afliver fem af de største.


Myte 1: Astmamedicin er kun nødvendig, når du oplever symptomer
De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag – også når de har det godt. For selv når du ikke mærker noget til astmaen, vil et billede af dine luftveje tydeligt vise, at du har astma. Betændelsen er der altid, men behandlingen holder den nede, så du ikke mærker den. Holder du op med at tage din behandling, risikerer du, at betændelsen blusser op og forværrer din astma. Så tag altid din astmamedicin – også når du har det godt.

Læs om symptomer på astma


Myte 2: Astmamedicin er farlig 
Den mest almindelige behandling for astma indeholder binyrebarkhormon, også kendt som steroider. Disse steroider er IKKE lig med anabolske steroider, der bruges af folk, der vil opbygge muskler. Derimod er der ved astmamedicin tale om ganske små doser steroid, der dæmper betændelsen i luftvejene. Du indånder medicinen direkte ned i luftvejene, uden at den kommer rundt i kroppen. Er du meget ramt af astma, kan du for en kort periode få større mængder steroidbehandling typisk i tabletform for at slå betændelsen ned. Den type behandling bør du kun tage i 1-2 uger. 

Læs om behandling af astma

Læs mere om behandling med binyrebarkhormon

 

Myte 3: Du kan ikke være lige så fysisk aktiv som dine jævnaldrende, når du har astma 
Astma kan påvirke din hverdag i forskellig grad. Men uanset om du har mild eller svær astma, kan du med den rette behandling leve et lige så aktivt liv som dine jævnaldrende. Faktisk har flere sportsfolk på topplan astma. Du kan få bedre kontrol over astmaen, når du bevæger dig. Din krop og dine lunger har godt af at blive brugt – også når du har astma. Bliver du forpustet, når du får pulsen op, kan det meget vel være et tegn på dårlig kondi. Begynder du derimod at hive efter vejret og/eller piber vejrtrækningen, når hjertet hamrer afsted, kan det være et tegn på astma. Brug i så fald din anfaldsmedicin til at få kontrol over symptomerne.

Læs om motion og astma 


Myte 4: De fleste børn med astma vokser fra deres astma
Det er korrekt, at nogle børn vokser fra astma. Men det er langt fra alle. Astma er en kronisk og dermed livslang sygdom. Dog viser studier, at de børn der kun har mild astma i barndommen, kan vokse fra deres astma i løbet af puberteten eller få færre symptomer. Har du mærket meget til din astma som barn, eller har astmaen først udviklet sig i teenageårene eller som voksen, er astmaen kommet for at blive. Men så længe du tager den behandling, som du har aftalt med din læge, kan du leve et normalt, aktivt liv på lige fod med andre. 

 

Myte 5: Astmamedicin bremser barnets vækst 
Astmamedicin bremser ikke væksten. Men dårligt behandlet astma kan bremse væksten. Det så man for mange år siden, hvor vi ikke havde den samme, effektive astmabehandling, som vi har i dag. Pga. den dårlige behandling udviklede astmabørn kronisk betændelse i kroppen, og det fik dem til at vokse langsommere. I dag kan behandling holde astma og betændelse nede, og astmabørn kan vokse til samme højde, som de havde fået, hvis ikke de havde haft astma.

Sundhedsfaglig redaktør: 
Charlotte Suppli Ulrik, professor, overlæge, dr.med., Lungemedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital
Sidst opdateret: 
Onsdag, oktober 20, 2021