
Det er meget forskelligt, hvordan astma påvirker din hverdag.
Vi har samlet et par gode råd, som kan hjælpe dig uanset, hvor meget du mærker til din astma til dagligt.
- Pas din behandling – altid
- Bevæg dig
- Tab dig (hvis du er overvægtig)
- Undgå røg
- Undgå det, der forværrer din astma
Step 1: Pas din behandling – altid
Når du har astma, er det vigtigt, at du altid følger din behandling. Det er behandlingen, der holder betændelsen i dine luftveje nede, så du kan leve det liv, du ønsker, uden at være generet af astma.
Tager du daglig, forebyggende medicin, skal du selv i gode perioder fortsætte med at tage medicinen. For det er medicinen, der er skyld i, at du har en god periode. Stopper du med din behandling, risikerer du, at betændelsen i dine luftveje udvikler sig, og du får sværere ved at leve det liv, du ønsker.
Oplever du stadig pibende/hvæsende vejrtrækning, vågner om natten af hoste, eller hiver ofte efter vejret, er det tegn på, at du ikke har kontrol over din astma. Undgå, at det bliver ved eller bliver værre ved at gå til lægen og få undersøgt, om du bør justere din behandling.
Uanset, hvordan du har det med din astma, skal du altid gå til årskontrol hos din læge eller lungespecialist. Bestil tiden, når du er hos lægen, så du ikke glemmer det. Nogle gange kan betændelsen være i udvikling, uden du kan mærke det. Så det er ikke nok at få recepten igen og igen uden at gå til kontrol.
Step 2: Bevæg dig
Alle lunger har godt af at blive brugt – også dine. Du kan sagtens dyrke sport, selvom du har astma – især hvis din astma er velbehandlet. Så kan du deltage i fysisk aktivitet uden at blive mere forpustet end dine jævnaldrende. Altså hvis kondien er ok. Det er ikke farligt at dyrke motion, tværtimod styrker aktiviteten dit hjerte og dine lunger og deres evne til at samarbejde. Motion kan på sigt være med til at mindske den betændelse, du har i luftvejene, når du har astma.
Er du bange for at få et astmaanfald, når du motionerer? Det sker som regel kun, hvis du ikke får tilstrækkelig behandling. Mærker du, at du får sværere ved at trække vejret, når du er aktiv, så brug din anfaldsmedicin til at få kontrol over symptomerne. Tal med din læge, hvis du ofte får svært ved at trække vejret, når du får pulsen op. Det kan skyldes, at den behandling, du får, ikke er tilstrækkelig.
Vær opmærksom på, at kold luft kan aktivere din astma. Motionerer du udenfor, er det muligt, at du vil kunne mærke en forskel i, hvordan dine lunger reagerer, når vejret ændrer sig, typisk i efteråret. Mærker du en forandring, så brug din anfaldsmedicin. Og samtidig bør du tale med din læge om evt. (midlertidig) justering af din behandling.
Se træningsvideoer for nybegyndere og øvede.
- Du får både mindre fedt på kroppen
- Du får bedre kontrol over din astma
Step 4: Undgå røg
Rygning skader generelt dit helbred. Når du har astma, skader rygning endnu mere – og det uanset, om du selv ryger, eller du er udsat for passiv rygning. Den irritation, som rygning giver, forstærker nemlig den astmatiske betændelse i luftvejene. Det forværrer astmaen markant og gør det sværere at behandle sygdommen og få astmakontrol.
Hvis du ryger, øger du risikoen for, at din astma udvikler sig til kronisk nedsat lungefunktion, dvs. permanent dårlig lungefunktion. . Derfor bør du undgå røg i videst muligt omfang. Det styrker dit helbred og sparer dig for en masse penge.
Få hjælp til rygestop – kontakt Lungeforeningens rådgivning
- Pollen
- Støv
- Dyrehår
- Sauna
- Stærke (parfume) dufte
- Røg, dampe og kold luft
- Dårligt indeklima