×
×

Hvordan påvirker skimmelsvamp lungerne hos børn og voksne?

Spørgsmål

Hej, jeg er mor til to dejlige unger på henholdsvis 9 år og en på 8 måneder. Vores datter på 9 år lider af svær astma, men er i behandling. Vi har for nyligt opdaget, at der er skimmelsvamp flere forskellige steder i vores dejlige hus. Samtidig har den lille igennem en længere periode reageret voldsomt med hoste og hvæsen hver nat. Vi har derfor mistanke om, at den lille også lider af astma, og vi er nervøse for skimmelsvampen. Er det farligt for vores børn at bo i et hjem med skimmelsvamp? Hvordan påvirker skimmelsvampen lungerne hos vores børn og også os selv? Hvis det er skadeligt, hvordan får vi det så væk? Vi har forsøgt at vaske alt ned med Rodalon, men det kommer igen.

Svar

Svar fra Torben Sigsgaard, professor. ph.d.:

Der er mange bekymringer i dit spørgsmål. Først og fremmest spørger du, om den lille har astma ligesom sin storesøster. De symptomer, du beskriver, kunne ligne det, der hedder astmatisk bronkitis. En tilstand, som blandt andet skyldes en virusinfektion eller påvirkning fra miljøet. Skimmelsvamp kan forårsage allergisk astma, men det er sjældent, at vi ser det hos spædbørn. Jeg vil anbefale, at du kontakter din egen læge, som kan undersøge dit barns tilstand.

Du skriver, at I har opdaget skimmelsvamp flere steder i jeres hus. Det er umuligt for mig at sige noget konkret om jeres tilfælde. Men skimmelsvamp kan være et tegn på, at I bor meget fugtigt. Spørgsmålet er, om der er tale om små forekomster i bryggerset eller på badeværelset, eller om det er et større skimmelangreb, fordi selve murværket er fugtigt. Er skimmelsvampen overfladisk, bør I kunne fjerne det med Rodalon. Et større fugtangreb i bygningen skal bekæmpes, fordi det på sigt kan udgøre en sundhedsrisiko for jer. Mit råd er, at I sørger for at lufte godt ud, bruger ventilation og undgår fugt, f.eks. ved ikke at tørre jeres vasketøj indenfor.


Læs mere om astma her: www.lunge.dk/astma