×
×

Hvornår går min astma væk?

Hvornår går min astma væk?
Spørgsmål

Jeg har astma og en god lungefunktion. Jeg er 17 år og har været til tjek med mine lunger og hjerte, og der er intet der, men jeg har stadigvæk svært ved at trække vejret.

Kan det passe, at det tager så langt tid til at få astma væk? Jeg har brugt spray morgen og aften i ca. 3 måneder, men det bliver ikke bedre med at trække vejret. Hvor langt tid tager det, før ens astma er væk? Eller er der en lungesygdom på vej?

Svar

Svar fra læge i Lungeforeningens rådgivning

Astma er en kronisk lungesygdom, hvilket betyder at sygdommen ikke går væk.

Astmasymptomerne og sværhedsgraden af disse er dog meget svingende, så du vil nok opleve perioder, hvor du har astmasymptomer, selvom du tager medicin hver dag og perioder, hvor du måske ikke behøver medicin.

Det er godt at høre, at du har en god lungefunktion, for det er vigtigt i forhold til dit voksne og ældre liv, men man kan godt have astma, selvom man har en god lungefunktion. Det hænger igen sammen med, at sygdommen svinger meget i sværhedsgrad, og at vi som mennesker er forskellige.

Derfor er det også vigtigt, at man ikke bare laver én lungefunktionsundersøgelse og får udleveret medicin, men at man bliver set regelmæssigt af en læge med viden om astma, som også kan følge ens lungefunktion.

Astmamedicinen skal hjælpe på symptomerne (men kan ikke nødvendigvis fjerne dem helt), ellers skal man have kontrolleret, om det kan være noget andet, man fejler. For at medicinen skal virke optimalt, skal man sørge for at forny medicinen regelmæssigt, så man ikke løber tør, og så skal man instrueres i at tage medicinen på den rigtige måde, enten på apoteket eller af sin læge. Derudover så virker den forebyggende medicin desværre ikke fra dag til dag. Det kræver, at man tager medicinen dagligt over en længere periode, før man mærker effekt, og det er lige så vigtigt, at man ikke stopper, når man mærker at medicinen virker, for så vender symptomerne tilbage. Hvis der skulle opstå symptomer på trods af daglig forebyggende medicin, skal man tage sin anfaldsmedicin.

Se flere spørgsmål og svar i Lungeforeningens Brevkasse.