×
×

Fokus på trivsel og bevægelse - 60.000 elever løber for lungesyge børn

Sidst opdateret: 
02-06-2021

Trivslen blandt både elever og lungesyge børn i er i fokus, når Team Rynkeby Skoleløbet afvikles til fordel for Børnelungefonden fredag den 4. juni 2021.

Hverdagen er så småt ved at vende tilbage i landets skoler efter et skoleår, der har stået i coronaens tegn.

Nedlukningen har påvirket elevernes fysiske og psykiske trivsel, og derfor sætter mange skoler nu ekstra fokus på initiativer, der kan understøtte arbejdet med at styrke trivslen og fællesskaberne blandt eleverne.

Det er en af årsagerne til, at hele 230 skoler er med, når Team Rynkeby Skoleløbet afvikles til fordel for Børnelungefonden den 4. juni 2021.

Sådan lyder det fra Sune Gren, der er projektleder på det landsdækkende velgørenhedsløb.

Skolerne har arbejdet sig igennem det måske mest udfordrende skoleår nogensinde. Og at man alligevel prioriterer at deltage i Team Rynkeby Skoleløbet vidner om, hvor vigtigt det er for skolerne at holde fast i de her gode traditioner, der kan samle eleverne, og som eleverne kan være fælles om. Jeg er både glad – og faktisk også lidt rørt over – den velvilje, som vores projekt er blevet mødt med overalt i landet, siger Sune Gren.

Skole i bevægelse
Sletten Skole i Otterup på Nordfyn handler Team Rynkeby Skoleløbet netop om at vende tilbage til nogle at de ting, som eleverne kendte fra før nedlukningen.

Alting skal ikke være, som det plejer, men vi må godt holde fast i det, vi plejer at gøre, hvis det er noget, der fungerer, siger Gitte Kingo, der er idrætskoordinator og ansvarlig for afviklingen af Team Rynkeby Skoleløbet på Sletten Skole.

Efter genåbningen har vi behov for at finde tilbage til kernen i det at skabe en god skole i bevægelse, og her er Team Rynkeby Skoleløbet fantastisk, fordi vi får serveret et koncept, som elever og lærere kender, og hvor alle kan samles om det at gøre noget godt for sig selv og andre, fortsætter hun.

Empati på skoleskemaet
Og selvom skolerne efter genåbningen har meget fokus på elevernes trivsel er indsamlingen til Børnelungefonden stadig et centralt element i løbet, fortæller Gitte Kingo.

Vi har også en opgave med at stimulere elevernes evne for empati. De må gerne opleve, at de er en del af noget, hvor de kan være med til at hjælpe andre. Vi er en del af et lokalsamfund, hvor man har meget forskellige muligheder for at bidrage til indsamlingselementet, men som skole holder vi meget fast i, at alle bidrag er lige gode, og at det handler om at tage aktivt del i løbet, siger Gitte Kingo.

Levet i beskyttelsesrum
Hos Børnelungefonden skaber skolernes store engagement efter coronapandemien lidt tiltrængt glæde og håb for de lungesyge børn, der siden marts sidste år har levet i konstant frygt for deres helbred, forklarer Anne Brandt, direktør i Børnelungefonden.

Team Rynkeby Skoleløbet er afsindigt vigtigt. Både fordi det er den eneste landsdækkende indsamling til fordel for lungesyge børn og unge i Danmark. Men også fordi løbet viser, at fællesskabet kommer tilbage, når vi åbner verden. Det er vidunderligt at se. Når så mange mennesker står sammen, så kan vi virkelig få ting til at ske, siger hun og fortsætter:

Sidste år kunne vi ikke gennemføre en forskningsuddeling. Derfor er der jo i år særligt mange knalddygtige forskere derude, som venter på at komme i gang med enten at gennemføre deres forskningsprojekter eller starte nye op. Derudover skal vi have hjulpet med at bringe alle de lungesyge børn og unge godt ud af isolationen. Mange af disse familier har levet i et beskyttelsesrum de seneste 14 måneder. De har fået at vide, at deres børn var i livsfare, og de har været under et umenneskeligt pres. Dem skal vi hjælpe, så de også igen kan se familie og venner og opleve verden, siger Anne Brandt.

Team Rynkeby Skoleløbet afvikles på 230 skoler over hele landet den 4. juni. Før løbet har eleverne haft mulighed for at indgå mikrosponsorater med deres familie og venner, som giver et beløb pr. omgang eller kilometer, eleven løber. Alle bidrag går til skolens indsamling til Børnelungefonden.

Hvis du ønsker at støtte Børnelungefondens arbejde via en af de skoler, der løber på fredag, kan du gøre det via dette link.
 

LIVET SOM LUNGEBARN

Hvordan er det at være lungesyg? Der er mange mange forskellige lungesygdomme, men resultatet er ofte det samme: Børnene kan ikke leve et normalt børneliv. De har ofte:

  • Problemer med at trække vejret
  • Manglende mulighed for at deltage i leg og fritidsaktiviteter
  • Vedvarende eller anfaldsvis åndenød, hvor børnene ofte oplever det som om, de er ved at blive kvalt – og som kan resultere i alvorlig iltmangel
  • Konstant infektionsfare som medfører, at de ikke kan passes i institution de første leveår og ofte senere har hyppigt fravær fra skole/institution og skal isoleres fra kammerater og familie
  • Uforudsigelige hverdage pga. hyppige forværringer/indlæggelser, planlagte og akutte behandlinger
  • Problemer med at deltage i sociale og fritidsaktiviteter som ferieture, højtider med hele familien og legeaftaler
  • Tidskrævende og besværlige behandlingsregimer, med flere slags behandlinger, oftest flere gange dagligt og evt. ved indlæggelse på hospitalet
  • Ofte andre diagnoser som fx ADHD, angst og depression

I de værste tilfælde er børnene permanent bundet til hjemmet pga. behovet for ekstra ilt. De fleste bliver aldrig helbredt, nogle får behov for lungetransplantation, og nogle klarer det ikke. Sygdommen påvirker hele familien og har ofte store psykiske konsekvenser for både de syge børn og deres nærmeste, ikke mindst søskende og forældre.