×
×

Tarmbakterier har betydning for udvikling af astma

Tarmbakterier har betydning for udvikling af astma

Kilde: Videnskab.dk

Nyt dansk studie finder sammenhæng mellem børns bakteriesammensætning i tarmene og udvikling af astma.

Især børn af mødre med astma har markant forhøjet risiko for at udvikle astma, hvis børnenes bakteriesammensætning i tarmene ikke udvikler sig normalt i de første leveår.

Sammenhængen skal dog undersøges nærmere.

 

Fulgte 690 danske børn i fem år

I det nye studie har forskerne fulgt 690 danske børn fra fødslen og 5 år frem og undervejs indsamlet afføringsprøver, da børnene var hhv. 1 uge gamle, 1 måned gamle og 1 år gamle.

Det har de gjort for at se, hvordan tarmbakteriesammensætningen udvikler sig gennem barnets første leveår, hvor den modnes.

 

6 ud af 7 børn havde astma

7 ud af 147 børn med astmatiske mødre havde en særligt underudviklet tarmbakteriesammensætning, og blandt dem havde 6 ud af 7 astma ved fem-årsalderen svarende til 86 pct. 

Blandt børn med en mere moden sammensætning udviklede derimos kun 14 pct. (19 ud af 140 børn) astma.

 

Tilføjelse af tarmbakterier tidligt i livet kan muligvis beskytte mod astma

Professor Hans Bisgaard, forskningschef ved Dansk BørneAstma Center, forestiller sig, at man i fremtiden vil kunne beskytte børn i denne højrisikogruppe mod at udvikle astma ved at sørge for, at de meget tidligt i livet får tilskud af de bakterier, som ser ud til at beskytte mod sygdommen.


- Det kræver dog, at vi først har styr på, hvad hver enkelt bakterie gør, og hvad de gør samlet, så vi ikke gør mere skade end gavn, når vi forsøger at ændre på tarmbakteriesammensætningen i en mere sund retning, siger Hans Bisgaard til videnskab.dk

 

Sammenhæng er fundet. Nu skal årsagen findes

Forsker og overlæge på Aarhus Universitetshospital  Sten Lund roser studiet, som han ikke selv har deltaget i:

- Det er et rigtig spændende studie, der er flot gennemført og med en fantastisk undersøgelsesgruppe, hvor børnene er meget veldefinerede i forhold til deres sygdomshistorik og risikofaktorer for astma. Og så finder forskerne jo en sammenhæng, der er højsignifikant, siger Sten Lund.

Han gør dog opmærksom på, at man med det nye studie ikke som sådan kan konkludere på årsagssammenhænge.

Det vil sige, at tarmbakteriesammensætningen kun er koblet til udviklingen af astma, men at man ikke kan konkludere, at en underudviklet tarmbakteriesammensætning dermed forårsager astma, da mange andre faktorer kan være i spil.

- Forskerne har fundet sammenhængen. Nu skal vi have fundet ud af årsagen, siger Sten Lund.

 

Tarmbakterier har betydning for immunforsvaret

Ifølge videnskab.dk har koblingen mellem tarmbakteriesammensætningen og udviklingen af forskellige sygdomme været et varmt forskningsemne det seneste årti.

Tarmbakterier er et af de hurtigst voksende forskningsområder, når det gælder sygdomme og mulige behandlinger.

Flere og flere forskningsresultater har peget på, at bakterierne i tarmene uddanner immunforsvaret, så det ved, hvilke bakterier det skal angribe, og hvilke det skal lade være i fred.

Derfor er det vigtigt, at børn bliver udsat for en bred pallet af bakterier tidligt i livet, da det er inden for de første par leveår, at immunforsvarets uddannelse foregår.

Læs Sammensætningen af tarmbakterier i første leveår er forbundet med udvikling af børneastma på videnskab.dk

 

Læs mere
Astma hos børn og unge
Dansk BørneAstma Center