×
×

Til fest med robotter

Sidst opdateret: 
28-10-2021

 

Der var uventet meget gang i den, da Lungeforeningen testede telepresence-robotter i Nyborg

 

”Hvad i alverden er det?” spørger en ældre dame og peger ned på fire mobiltelefoner, der kører forbi på gulvet i receptionen. Fra mobiltelefonerne høres børnelatter. En enkelt kører hen mod receptionisten og beder en gæst om at blive løftet op på bordet.

”Goddag. Kan jeg bestille en taxa”, spørger den lille robot og knækker sammen af grin.

Vi er på REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, på Nyborg Sygehus og de grinende mobiltelefoner er i virkeligheden små telepresence-robotter, som er blevet udleveret til en gruppe børn med kroniske lungesygdomme.

Meningen med robotterne er, at syge børn kan være med i skolen, selvom de ikke kan komme i skole fysisk. Men der gik ikke mange sekunder fra, at app og robot var installeret på workshoppen i REHPA, før børnene var i fuld gang med at lege.

Dermed var den seriøse workshop pludselig forvandlet til en fest.

 

CAS09725 (3).JPG

 

Fra alvor til leg

Workshoppen fandt sted i uge 42. Bag den stod projektleder fra Lungeforeningen, Lena Lykke Jeppesen, som var både glad og overrasket over at se, hvor hurtigt børnene tog robotterne til sig:

”Vi skulle jo tale med børnene om, hvorvidt det her, var noget de kunne forestille sig at tage i brug. Men det må man jo sige, at det har de ikke nogen problemer med.”

I et hjørne sad to teenagedrenge og krøb sammen over skærmen i intens koncentration. Ved et bord sad to andre drenge og hulkede af grin. Rundt omkring på hospitalets gange kørte små robotter rundt og gik på opdagelse og kørte ind i hinanden for sjov. Det var de samme drenge og piger, som andre steder sad foroverbøjet over mobil- og computerskærme. I robotform havde de hjul og var 20 cm høje. De kørte ind i elevatoren og bad personalet om at trykke på etage-knapperne for dem. De kørte ind mellem stolene og under bordene. De talte med hinanden, udvekslede hemmeligheder, lavede planer og fulgte efter hinanden. Og de lo så højttalerne skrattede og robotterne kørte skævt.

 

IMG_20211019_112628813_PORTRAIT_169.jpg

 

Fravær er et kæmpe problem for lungesyge børn

Næsten alle deltagerne på workshoppen lignede børn, der sagtens kunne komme i skole på almindelige vilkår. Men alle lever de et liv præget af utallige hospitalsindlæggelser, aflyste aftaler og endeløse dage alene hjemme. Derfor var det heller ikke svært for børnene at forestille sig, at robotten kunne være en mulighed en dag, hvor de var hjemme, men egentlig gerne ville i skole. På spørgsmålet om, hvorvidt de kunne tænke sig at beholde robotten, svarede alle et højt og tydeligt ja.

”Børn med svære lungesygdomme har tit et kæmpe problem med fravær. Det skyldes akut sygdom, udmattelse, indlæggelse eller isolation på grund af fare for infektion. Resultatet er, at de kommer bagud i skolen og de mister kontakten til venner og familie. Men de her børn har jo lige så meget brug for både at kunne følge fagligt med i skolen og at lege og danne venskaber som alle andre børn.”

CAS09678_small.JPG

 

Lena Lykke Jeppesen fortæller om den alvorlige baggrund for robotterne. De skal gøre det nemmere for børnene at komme i skole hjemmefra. Det vil gavne børnene fagligt, men også socialt:

”Vi har faktisk testet de her robotter i skolerne. Og det fungerer. Men for mange af disse børn, er det sociale mindst lige så vigtigt som det faglige. Det kan betyde alting at få lov at lege med andre børn engang imellem.”

 Og kan man lege via en robot? Det kan man!

 

Alle børn og unge, der lever med en  lungesygdom kan ansøge om at få en gratis telepresence-robot.

Læs mere om Lungeforeningens robotter her: lunge.dk/robot

Projektet er finansieret af Nordea-fonden og Danske Handicaporganisationer.