×
×

Antibiotika hjælper lungesyge børn

Antibiotika hjælper lungesyge børn

Lungesyge børn skal til lægen i en fart, når de får en virus og bliver forkølede. Du kan ikke skærme dit barn fra alle infektioner, men antibiotika kan forhindre, at lungerne bliver ekstra skadede.

Børn er syge en gang imellem. Måden de omgås på, når de leger, sender smitte videre med rekordfart, og sådan er det bare. Også hvis dit barn lider af en lungesygdom.

Hos børn med en kronisk sygdom i lungerne må man ikke lade sygdommen udvikle sig. De skal i behandling hurtigst muligt.

– En almindelig forkølelse, som andre børn kommer sig over på 2-3 dage, kan blive til lungebetændelse og give gener en måned eller to for børn med lungesygdomme. Det vil vi gerne forsøge at undgå, siger børnelæge Nadja Vissing, som har en ph.d. i infektioner og er tilknyttet Dansk BørneAstmaCenter.

De lange sygdomsforløb er dårlige for barnets livskvalitet både på grund af fraværet fra skole eller institution og på grund af risiko for langtidsskade på lungerne.

 

Vaccination imod influenza

Alle børn bør følge de almindelige vaccinationsprogrammer, hvis de kan tåle det. Et barn med fx astma eller andet, bør desuden få vaccination imod influenza.

Vaccinationen er gratis for alle med en lungesygdom.

– Vaccinationen er en af de få effektive forebyggelser, vi har. Det er næsten umuligt at sikre de hygiejniske forhold omkring barnet, der skal til for at forhindre smitte fra omgivelserne, siger Nadja Vissing.

Hun understreger samtidig, at ingen forskning kan underbygge, at lungesyge børn bør have en anden kostplan end alle andre børn.

Tværtimod advarer hun imod at indføre for mange ekstra regler for, hvad barnet spiser. Børn med lungesygdomme møder i forvejen mange begrænsninger.

– Det er vigtigt at give D-vitamin i de mørke måneder, men ellers gælder det bare om, at barnet er aktivt, spiser fornuftigt og sover nok. Og så sørge for, at barnet får influenzavaccinen, siger børnelægen.

 

Virus baner vej for bakterierne

For børn gælder det, ligesom med voksne, at en forkølelse bliver sat i gang af en virusinfektion, og man kan også få lungebetændelse af virus, hvilket faktisk er meget hyppigt hos små børn. 

Antibiotika virker ikke imod virus – men alligevel viser forskning, at børn med lungesygdom har fordel af en hurtig behandling med antibiotika, hvis de får lungebetændelse.

– Virus kommer måske først, men hos de lungesyge børn bliver lungerne ofte inficeret af en bakterie bagefter. Noget tyder på, at bakterierne måske gemmer sig i luft-vejene på børn, som har kronisk lungesygdom, og når lungerne bliver angrebet af virus, baner det vejen for en bakterieinfektion oveni, forklarer Nadja Vissing.

En virus, der sætter sig i næsen, gør et normalt barn snottet i et par dage. Men hos et lungesygt barn flytter infektionen hurtigt fra de øvre luftveje – snotnæse eller ondt i halsen – og ned i lungerne.

– Disse børn har nok en nedsat evne til at beskytte lungerne fra en infektion. Det er derfor, det er vigtigt at komme til lægen hurtigst muligt og starte en behandling – evt. med antibiotika.

 

Vær glad for antibiotika

Mange forældre har, med god grund, et forbehold imod at bruge antibiotika imod almindelige forkølelser. Men har du et barn med en lungesygdom, kan du se sagen fra en anden vinkel.

– De skader, som gentagne lungebetændelser kan gøre på barnets lunger, kan på langt sigt være værre, end den risiko som er forbundet med antibiotika.

Så forældrene til lungesyge børn må ikke have dårlig samvittighed over at behandle deres børn med antibiotika – tværtimod, siger Nadja Vissing.

Læs mere om lungesygdomme hos børn og unge