×
×

Foreningen Børneliv

Printer-friendly version

Foreningen Børneliv har sat sig for at lære børn om, hvordan man får en sund krop, samt hvordan den fungerer. Det sker med leg, skuespil og øvelser. Målet er at give børnene en bevidsthed om, hvordan man får et sundt liv.

– Vi tør at snakke om alt – også om lort og om sygdom, og om at det er okay, man bliver ked af det, hvis man bliver syg. Vi er ikke berøringsangste for at snakke om alt muligt om kroppen, siger læge og formand for foreningen Børneliv, Morten Schrøder.

Ifølge Morten så fylder dét at give børn en forståelse for, hvordan deres krop virker og ser ud indeni ikke nok på skoleskemaet. 

Han mener, at det er vigtigt, at børnene i en tidlig alder lærer, hvordan krop og sundhed hænger sammen.

– Det kan være svært, især som barn, at vide, hvad fx hjertet og lungerne egentlig kan. Og det vil vi gerne lave om på, siger Morten Schrøder, der til dagligt arbejder som læge på

Rigshospitalets børne- og ungeafdeling og i øvrigt sidder i Lungeforeningens referencegruppe for børn, unge og lunger.

 

Dialogen er vigtig 

”Min morfar ryger. Så siger jeg til ham, at det må han ikke.”Sådanne dialoger kan Børnelivs læger og lægestuderende åbne for, når de er ude i indskolinger rundt omkring på hele Sjælland, fortæller Morten Schrøder.

Det vigtige i arbejdet med børnene er at få kroppens funktioner simplificeret helt ned i børne-øjenhøjde. Såsom at fortælle dem, at lungerne kan man trække vejret med – og derfra tage snakken om, hvad der er godt og skidt for lungerne. 

Et andet fokus kunne være at mærke efter, om hjertet slår. Derfra kan man så koble til, hvordan det er at være i god eller dårlig form.

– Hjerte og lunger er jo tæt forbundne, og derfor hænger vores lungefokus også sammen med fokus på hjertet. Vi får børnene til at tænke på, hvad der sker, når man bliver forpustet, og hvordan det føles, når man trækker vejret hurtigere. På den måde mærker de på egen krop, hvor vigtige gode lunger er, siger Morten Schrøder.

Vis det!

Med en multidimensionel tilgang i børnenes øjenhøjde putter underviserne meget skjult læring ind igennem film, animationer, praktiske øvelser og teater.

– Undervisningen starter ofte med små skuespil, hvor vi har parykker og rekvisitter med. Så laver vi f.eks. et lille optrin, som handler om astma, hvilket jo er meget normalt blandt børn. I stykket er der en dreng, som kommer til lægen, fordi han pludselig ikke kan få vejret efter en cykeltur, da han får et astmaanfald. 

Vi prøver altså at vise børnene, hvor belastende det er, når ens lunger lige pludselig ikke virker, siger Morten Schrøder. 

Og lige præcis lungefokus er et hit blandt børnene. Her får de nemlig lov til at se og røre ved friske griselunger. De sammenklappede lunger bliver pustet op med et sugerør, og de ældre børn kan selv få lov at prøve kræfter med at puste i lungerne.

– Børnene måber og synes, det er vanvittigt spændende. Generelt har vi en rigtig god dialog med børnene, hvilket er hele formålet med Børneliv, siger Morten Schrøder.

 

Om foreningen Børneliv

Otte unger læger startede i 2014 foreningen Børneliv. Foreningens frivillige underviser børn i krop og sundhed samt står for undervisning af lærerne, så de kan lave akut livreddende førstehjælp. 

I dag er foreningen vokset til mere end 80 medlemmer, hvoraf omtrent halvdelen er aktive.

Børneliv er en non-profit forening, der i bred forstand arbejder med det sunde og gode børneliv. 

Med sundt børneliv menes der, at barnet vokser op med en sund og velfungerende krop og med et sind, der trives godt – både i barnets krop og sociale liv. 

Læs mere på www.boerneliv.org