×
×

Gadeidrætsorganisationen GAME

Gadeidrætsorganisationen GAME har i samarbejde med Lungeforeningen sat ekstra fokus på lungernes funktion.

Lungeaktiviteterne skal ikke være en unaturlig tvang, men et naturligt tilvalg. Det skal være sjovt at være opmærksom på lungernes store betydning.

Idrætsfaciliteterne i de udsatte boligområder blomstrer for tiden. Tidligere mødtes mange unge på basketbanen for at hænge ud og ryge cigaretter i skjul for deres forældre. Nu bliver der danset streetdance og spillet streetfodbold og basket på banerne. Endda med fokus på lungernes vigtige rolle i et sundt liv.

– Vi arbejder med bevidsthed omkring, hvad den sunde krop kan. Men vi gør det ikke med lange oplæg om, hvad du må og ikke må. Vi øger lungebevidstheden igennem leg og motion, siger Mikkel Selmar, programchef hos GAME.

 

Røgfri gadeidræt

Ved at skabe lettilgængelige, fleksible og røgfrie gadeidrætsmiljøer styrker GAME de unges motivation til et sundt og aktivt liv uden rygning.
GAME uddanner lokale unge i alderen 16-25 år til at blive frivillige ”playmakere”, som er rollemodeller, der koordinerer og gennemfører lokal træning i gadeidræt.

Denne uddannelse er i perioden 2015-2017 foregået i samarbejde med Lungeforeningen og er støttet af Sundhedsstyrelsen.

– I samarbejde med Lungeforeningen uddanner vi playmakere, så de først og fremmest selv ved, hvor vigtig en sund og god vejrtrækning er. Det tager de så med ud til de børn og unge, som de træner – dermed skaber vi en ringe-i-vandet effekt, siger Mikkel Selmar.

Samarbejdet med Lungeforeningen har også inspireret GAME til at fokusere på reduktion af rygning under selve uddannelsen og ved events. Fx ved at organisere fællesaktiviteter under pauser på uddannelsen som alternativ til det fællesskab, som kan opstå omkring rygning.

Derudover har GAME ved udendørs events arbejdet med at ”nudge” folk, så hvis de skal ryge, så foregår det i mere perifere og afsides omgivelser, fortæller Mikkel Selmar. 

 

De unge skal mærke det på egen krop

Et lungekorps har været ude og introducere de unge for, hvordan lunger fungerer. Med dyrelunger har de vist dem, hvordan en lunge helt lavpraktisk ser ud og virker. Playmakerne, der udøver aktiviteter, medbringer en taske med redskaber og øvelser, som skal øge opmærksomheden på lungernes funktion. 

Det vigtigste har ifølge Mikkel Selmar været at koble den faktuelle viden til idrætsaktiviteterne. En aktivitet kunne for eksempel være streetbasket-træning, hvor børnene får et sugerør i munden og tape for næsen, så de kan mærke på egen krop, hvilken påvirkning det har, hvis man ikke passer på sine lunger. 

– Så længe vi gør det på denne her legende måde, så bliver det taget godt imod. 

Det skal aldrig blive med en løftet pegefinger, som nogle rygestopkampagner har en tendens til, for så taber vi både de unge og børnene. 

Mange af de børn, vi møder på asfalten, er jo heldigvis endnu ikke begyndt at ryge, men har man først sået en bevidsthed i dem om, hvilke konsekvenser det kan have, så er vi allerede nået et skridt videre, siger programchef Mikkel Selmar.

 

Om GAME

GAME er en organisation, der arbejder på at skabe sociale- og sundhedsmæssige forandringer for børn og unge via gadeidræt og gadekultur. GAME startede sine aktiviteter i 2002 og laver i dag aktiviteter i over 30 udsatte boligområder i hele Danmark samt i gadeidrætshusene GAME Streetmekka København og GAME Streetmekka Esbjerg.

I 2018 åbner GAME endnu to gadeidrætshuse i hhv. Viborg og Aalborg, hvor man kan dyrke gadeidræt og deltage i positive fællesskaber på asfalten.

Læs mere om GAME her