×
×

Lungesyge Anton som superligaens første robotmaskot

Lungesyge børn er vant til isolation. Robotter og andre løsninger kan mindske afstanden til verden - ikke kun i skolen. I okotober 2018 kom lungesyge Anton med sit yndlingshold til fodbold i Parken

----

Da FC Københavns spiller Victor Fischer i søndags satte sig bag rattet og kørte afsted til kamp i Telia Parken, havde han en ganske særlig gæst med i bilen.

På forsædet ved siden af ham sad en lille robot. Robotten var i søndags lungesyge Anton Skjeldmoses øjne og ører under FCK-AGF i Telia Parken.

Anton er 10 år, og lider af den sjældne og alvorlige lungesygdom chILD. Sygdommen betyder, at Anton ikke har luft nok til at leve et liv som andre børn på hans alder, og uforudsigelighed og aflysninger på grund af sygdom og infektioner er en helt normal del af hans hverdag.

Men i søndags var Anton via robotten med hele vejen fra Victor Fischers hoveddør, på Stadion, i omklædningsrummet sammen med spillerne, og indtil Victor Fischer ringede på Antons dør mandag eftermiddag og afleverede robotten – som en helt særlig overraskelse til Anton.
 

Børnelungefonden i nyt samarbejde med Telia
Eventen i Telia Parken er en del af et nyt samarbejde mellem Børnelungefonden og Telia, som har doneret to AV1 robotter til Børnelungefonden. Robotterne er udviklet af det norske firma No Isolation, og samarbejdet mellem Telia, Børnelungefonden og No Isolation handler overordnet om at bekæmpe social isolation gennem digital mobilteknologi.

Når et barn får en lungesygdom, kan bare det at trække vejret være en kamp. Børn der lider af kritiske lungesygdomme er ofte væk fra skolen, og selv når de er raske nok til at komme i skole, kræver det en ekstraordinær indsats af børnene at gennemføre en hel skoledag.

De bliver simpelthen meget hurtigere udmattede. Samtidig har børnene ikke luft til frikvarterernes leg og fritidsaktiviteter efter skole.

- I Telia arbejder vi med at udvikle og understøtte mobilteknologiske løsninger, der hjælper danskerne i deres hverdag. Derfor er vi utroligt glade for, at vi med dette samarbejde kan støtte op om Børnelungefondens store og vigtige arbejde. Det er særdeles meningsfuldt for os som virksomhed og som medarbejdere at se, hvordan den teknologi, vi arbejder med, konkret kan gøre en positiv forskel for den store gruppe børn, der hver dag slås med at have luft nok til at klare hverdagen, siger CEO for Telia, Morten Bentzen.
 

En hverdag præget af uforudsigelighed og isolation
Lungesyge børn og deres familier lever med en stor uforudsigelighed, usikkerhed og isolation i deres hverdag. Børnene bliver nemt ramt af infektioner, og selv en mindre forkølelse kan have voldsomme konsekvenser. Derfor er det også hverdag for familierne at aflyse aftaler, og det er hverken nemt for de syge børn eller deres søskende, at ting de glæder sig til bliver aflyst igen og igen.

Lungesyge børn og deres familier lever med en stor uforudsigelighed, usikkerhed og isolation i deres hverdag. Børnene bliver nemt ramt af infektioner, og selv en mindre forkølelse kan have voldsomme konsekvenser. Derfor er det også hverdag for familierne at aflyse aftaler, og det er hverken nemt for de syge børn eller deres søskende, at ting de glæder sig til bliver aflyst igen og igen.

- De lungesyge børn og deres familier er så hårdt ramt i deres hverdag, og de fortjener alle de hjælpemidler, der kan lette deres liv. Vi ser nogle spændende muligheder i, at børnene og deres familier kan få hjælp i hverdagen af teknologiske løsninger, som fx når en robot kan være børnenes øjne og øre ved oplevelser og aktiviteter, som de syge børn ikke kan være med til – både i skolen, til en fødselsdag eller til en fodboldkamp i Parken, siger direktør i Børnelungefonden, Anne Brandt.

Læs pressemeddelelsen om eventen i Telia Parken

Læs mere om samarbejdet mellem Telia og Børnelungefonden

Læs mere om Børnelungefondens arbejde

Tags: 
Sidst opdateret: 
Onsdag, marts 23, 2022