×
×

Mads er i skole og taler med sine kammerater via en robot

 

Mens coronapandemien var på sit højeste, og Danmark var helt lukket ned, fik stort set alle børn hjemmeundervisning og virtuel undervisning fra deres lærere. Ligesom andre børn blev syvårige Mads også undervist hjemme. Mads har sygdommen Lymphoid interstitiel pneumonitis (LIP), som er en sjælden lungesygdom. Han har også en alvorlig hudsygdom, og da de andre børn vendte tilbage til skolen, måtte Mads fortsat blive hjemme.

Det har været svært for Mads, men heldigvis kunne Børnelungefonden bakke op med  ny teknologi  og gjort det nemmere for ham at komme i kontakt med hans kammerater i skolen og gjort det muligt at være mere til stede i klassen.

Han er der ikke selv, men i stedet er en robot placeret i klasselokalet, som han har direkte online kontakt til. Robotten er doneret af Børnelungefonden, som har fået den foræret af Telia Danmark i samarbejde med firmaet No Isolation.

Robotten består af to dele. Den ene del står i klasseværelset og er udstyret med et kamera, som sender billeder og lyd til Mads på hans Ipad. På den måde kan Mads se og høre, hvad der sker i klassen. Robotten kan lyse, og Mads kan tale til kammeraterne og læreren via robotten i klasseværelset. Med hjælp fra den er det næsten, som var han der selv.

Britta Østergaard, der er Mads mor, er rigtig glad for, at Mads har fået mulighed for en mere direkte kontakt til klassekammeraterne. – Vi fik tilbud om robotten af vores læge, overlæge Sune Rubak på Skejby Sygehus, da vi var til kontrol i maj. På det tidspunkt havde Mads været isoleret længe og savnede sin skole og kammeraterne. Med robotten har han fået mulighed for at følge med i, hvad der foregår i klassen. Inden han fik den, spurgte han tit, om jeg vidste, hvad de lavede, fortæller hun. Robotten har været en stor hjælp for Mads, men den har også forstærket hans savn efter skolen og kammeraterne. - Det er ret krævende for Mads at være koncentreret om undervisningen, for han skal både lytte, se med og deltage via sin IPad. Når vi når frokost, er han godt træt, og så får han ’fri’, fortæller Mads mor Britta Østergaard.

Sidst opdateret: 
Onsdag, marts 23, 2022