×
×

Astmamedicin virker mod coronavirus

Sidst opdateret: 
23-04-2021

Indholdsstoffet budesonid, der findes i astmamedicin, forkorter sygdomsforløbet med coronavirus og reducerer risikoen for indlæggelse. Det viser en ny undersøgelse fra Oxford Universitet, som er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The Lancet.
 

Studiet har fulgt 146 patienter, hvor halvdelen af dem brugte astmamedicinen Pulmicort, som indeholder budesonid. De patienter, der inhalerede astmamedicinen, havde 90 procent lavere risiko for alvorlige symptomer. Det svenske medie Aftonbladet skriver desuden, at patienterne kom sig hurtigere over virussen og havde lavere risiko for permanent skade.

Det er medicin, som ikke er lige så dyrt som andet medicin, vi har set i forbindelse med covid-19, og derfor kan det gøres tilgængeligt i hele verden. Det ville jo være fantastisk, hvis det kunne have så stor en effekt, som undersøgelsen lover, siger Charlotte Suppli Ulrik, professor ved Hvidovre Hospital til TV 2.

Charlotte Suppli fortæller yderligere, at der ikke er nogle væsentlige bivirkninger ved astmamedicinen, som man har kendt til og brugt siden 1970’erne. I starten af pandemien troede man, at astmapatienter udgjorde en særlig risikogruppe, men ifølge Charlotte Suppli Ulrik blev de slet ikke så syge, som man havde regnet med. Det er på den baggrund, at man har sat flere studier i gang, der undersøger effekten af astmamedicin, forklarer professoren.

Hun fortæller til TV2, at der er flere undersøgelser på vej, men når de bliver offentliggjort, ser hun ingen problemer i at få godkendt medicinen og udbredt den til patienter smittet med coronavirus.

Lægemiddelstyrelsen i Danmark har tidligere givet de danske læger lov til at anvende stoffet remdevisir til behandling af covid-19-patienter, mens det endnu ikke var godkendt. Oprindeligt blev remdesivir udviklet til blandt at at bekæmpe ebola.

Læs hele artiklen "Astmamedicin virker mod coronavirus, påpeger Oxford-studie" på TV2.dk

Læs også "Nysgerrig læge brugte ny forskning i behandling af Covid-19 patienter"