×
×

Budskabet om 4. stik er ikke slået igennem

Sidst opdateret: 
22-07-2022

For en måned siden blev det meldt ud, at Sundhedsstyrelsen planlægger at starte vaccinationsprogrammet for både covid-19 og influenza den 1. oktober 2022. Nogle af de allermest sårbare grupper, som for eksempel plejehjemsbeboere og de allerældste, kan dog få tilbud om covid-19 vaccination allerede fra midt i september. Samtidig lød udmeldingen, at særligt sårbare, der ikke kan vente til efterårets program starter, kan få et stik hen over sommeren. 

Men kun en mindre gruppe af de særligt sårbare har fulgt myndighedernes opfordring. Det gælder cirka 3.500 personer på den måned, der er gået siden udmeldingen på et pressemødet, skriver DR Østjylland. Og det er meget få, mener Torben Mogensen, Lungeforeningens formand:

Det er et meget lavt tal i betragtning af hvor mange mennesker, der har særlige tilstande. Med den spredning, vi trods alt ser med covid i øjeblikket, mener jeg, at Sundhedsstyrelsen skal være meget klar om hvem, der skal have det fjerde stik nu, og hvem der skal vente. Budskaberne er ikke slået ordentligt igennem. Der har jo været meget diskussion om, hvornår plejehjemsbeboerne kan få stikket. Så jeg tror, at der er stor usikkerhed om hvem, de udsatte personer er, som Sundhedsstyrelsen rent faktisk tænker på.

Lige nu er det de praktiserende læger som skal vurdere, om man er i gruppen af særligt sårbare med ret til et 4. stik allerede nu. Torben Mogensen mener, at der er brug for informationskampagner om muligheden for fjerde stik til særligt udsatte, og her spiller de praktiserende læger en central rolle:

De er jo nøglepersoner i den her situation i modsætning til tidligere, hvor regionerne stod for vaccinen. Derfor skal de også være fuldt informerede om hvem, der skal have det fjerde stik allerede nu.

Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, understreger vigtigheden af, at sårbare kommer i gang med at forny vaccinationen mod coronavirus:

Vi ved, at der har været stigende smittetal både i Danmark og i Europa de seneste uger, og der er en ny variant på vej ind. Så kommer efteråret, hvor vi ved, at en luftvejsvirus spreder sig mere, end den gør om sommeren. Så der er al mulig grund til at få det fjerde stik, hvis man tilhører de sårbare grupper, og det er mere end seks måneder siden, man fik sit tredje.


Læs historien på DR Østjylland, hvor Torben Mogensen slår til lyd for yderligere afklaring af, hvem der allerede nu kan få 4. boosterstik.