×
×

Covid-19 vaccine og immunsupprimerende behandling

Sidst opdateret: 
14-06-2021

COVID-19 vaccination: Det skal du være opmærksom på, hvis du er i immunsupprimerende behandling
Lungeforeningen har den seneste tid hørt fra flere mennesker, som er organtransplanteret og vaccineret mod COVID-19. Flere af dem er frustrerede og nervøse for, at de ikke danner eller ikke har dannet tilstrækkeligt med antistoffer mod COVID-19. Forskning peger på, at det ikke er alle organtransplanterede mennesker, som danner antistoffer mod COVID-19. Det er der ikke noget overraskende i, og dette gælder også for andre vaccinationer til mennesker som er organtransplanterede.

Lungeforeningen har været i kontakt med specialister på området og Sundhedsstyrelsen, som fortæller, at selvom du ikke udvikler antistoffer eller kun et lavt antal, forventes der fortsat at være en grad af beskyttelse særligt mod alvorlig sygdom ved COVID-19. Ifølge Sundhedsstyrelsen og eksperterne forventes det, at vaccinerne mod COVID-19 vil have en god effekt også blandt mennesker, som er immunsupprimerede. Derfor anbefales vaccinerne mod COVID-19 til trods for, at antistofniveauerne kan være lave, da enhver grad af beskyttelse er ønskværdig. Derfor anbefales det fra Sundhedsstyrelsen, at mennesker, som er vaccinerede og immunsupprimerede, som udgangspunkt følger ”anbefalinger for vaccinerede personer”, når de er færdigvaccinerede.

 

Vigtigt om antistoffer og antistoftest
Vacciner aktiverer immunforsvaret, og der dannes antistoffer og cellulær immunitet, herunder hukommelsesceller, som beskytter mod virus. De fleste vaccinerede vil danne anti-stoffer, som fx kan måles ved hjælp af en antistoftest. Den cellulære immunitet kan dog ikke på samme måde måles. En måling af antistoffer måler derfor ikke hele immunforsvarets reaktion på vaccine. Hvis der ikke kan måles antistoffer i blodet, er det derfor ikke ensbetydende med, at der er manglende effekt af vaccination.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke rutinemæssige målinger af antistoffer i blodet efter vaccination mod COVID-19. Er du tvivl om, hvilken retningslinjer du skal følge, bør du kontakte din behandlende læge.
 

Til dig, som har svært nedsat immunforsvar
Nogle mennesker med svært nedsat immunforsvar, fx organtransplanterede kan forvente nedsat eller en manglende effekt af vacciner generelt, inklusiv vaccinen mod COVID-19. Det kan dog forventes, at der er tale om ganske få mennesker. Disse mennesker vil som udgangspunkt blive informeret af deres læge om de særlige forholdsregler. Det anbefales dog stadigvæk, at denne gruppe af mennesker fortsat vaccineres mod COVID-19, da hovedparten forventes af have beskyttelse mod et alvorligt forløb med COVID-19. Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at denne gruppe af mennesker fortsat skal følge de generelle råd om smitteforebyggelse på trods af, at man er færdigvaccineret mod COVID-19, læs mere i Retningslinje for håndtering af vaccination mod COVID-19 i det generelle vaccinationsprogram.

Har du spørgsmål kan du altid kontakte Lungeforeningens rådgivning mandag til torsdag fra 9.30-12.00 på tlf. 52 14 41 86. Læs mere om Lungeforeningens frivillige rådgivere her og se, hvornår de kan kontaktes direkte. 

 

Kilder:
Sundhedsstyrelsen

- Retningslinje for håndtering af vaccination mod COVID-19 i det generelle vaccinationsprogram