×
×

Danskere med lungesygdom forskanser sig i hjemmet og mistrives, mens deres sygdom forværres

Sidst opdateret: 
03-12-2020

Torsdag eftermiddag var der virtuelt møde mellem Lungeforeningen, statsminister Mette Frederiksen, socialminister Astrid Krag. Det var statsministeren, som havde inviteret til mødet, for at få mere at vide om de udfordringer, som kronisk og alvorligt syge danskere oplever i forbindelse med coronapandemien. Herunder især om den ensomhed, mange oplever, fordi de er gået i selvisolation i hjemmet for at undgå at blive smittet.

Formand for Lungeforeningen, anæstesilæge Torben Mogensen, og medlem af og aktiv i Lungeforeningen, Winnie Bethnas, deltog ved mødet. - Statsminister Mette Frederiksen og socialminister Astrid Krag lyttede til os, og vi fik mulighed for at fortælle om de udfordringer, vi oplever, blandt vores medlemmer, fortæller Torben Mogensen.
 
Alle deltagende patientforeninger, som var Muskelsvindfonden, Danske Handicaporganisationer, Cystisk Fibrose Foreningen og Danske Patienter, var fælles om at opfordre regeringen til at blive ved med at opfordre danskerne til at vise samfundssind, så de alvorligt syge og svage danskere fortsat
kan undgå at blive smittet.
 
Store udfordringer for mennesker med lungesygdom
Lungeforeningen har siden marts måned fået et stort antal henvendelser fra både medlemmer og danskere generelt, som har isoleret sig og siden marts måned ikke har været i kontakt med andre mennesker. Nogle ser ganske få, som eksempelvis en hustru og måske et par børn.
 
Helge er en af dem. Han har svær KOL, og har ikke set andre end sin kone og deres to børn, siden coronapandemien ramte Danmark i foråret. Helge er ikke glad for situationen, fordi han frygter at blive syg med Covid-19. Hans nærmeste opfordrer ham også til at isolere sig. Derfor går Helge ikke ud blandt andre, og han går ikke til hverken træning eller synger med i det lokale lungekor, som han plejer. - Jeg er ikke tryg ved at gå til noget, hvor der er andre mennesker. Man kan aldrig vide, om man skulle være uheldig at blive smittet, fortæller han.
 
Tal fra HOPEstudiet, som måler danskernes vaner, holdninger og adfærd under coronapandemien, viser, at flere og flere danskere føler sig ensomme og mismodige og andelen af danskere, som føler sig utrygge i forhold til konsekvenserne af coronapandemien er stor. (hope-project.dk)
 
- Det er meget bekymrende, siger Torben Mogensen. - Alt for mange af vores medlemmer har isoleret sig i hjemmet, mens deres sygdom udvikler sig negativt. De træner ikke, og de bliver ensomme og modløse. Vores medlemmer lytter til myndighederne og gør, som det bliver anbefalet. Men flere gør faktisk mere end det. Det er klart, de skal passe på sig selv, men livet skal altså også leves. Derfor gør vi, hvad vi kan, for at motivere medlemmerne til at deltage i sociale arrangementer og få rørt sig.
 
Det er ikke kun Lungeforeningen, som er bekymrede. Også Charlotte Suppli Ulrik, der er professor i medicinske lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, er stærkt bekymret: - Det er vigtigt, at vi har styr på coronavirussen i Danmark, men vi må i gang med at få mere styr på, at vi har en masse dårlige patienter, som selvisolerer sig i hjemmet, ikke får rørt sig, som er en vigtig del af behandlingen af flere lungesygdomme og heller ikke kommer til lægen og får justeret deres medicinske behandling. Charlotte Ulrik Suppli peger på, at der er langt færre patienter med forværring af deres lungesygdom indlagt end normalt på denne årstid. Om det er, fordi færre smitter hinanden med virus, eller om det er, fordi lungepatienterne sidder derhjemme og har det skidt, ved hun ikke.
 
Praktiserende læge Henrik Rasmussen supplerer: Der er kraftige symptomer på mismod hos vores svage og ældre patienter. De sidder i et frygteligt dilemma. Sociale relationer er afgørende for vores trivsel og angst skaber stress. De isolerer sig i hjemmet, træningen er ofte aflyst, og de har ikke så meget at se frem til som vanligt. Børnefødselsdage og familiefester er aflyst eller reduceret. Det er vigtigt, vi får åbnet op for denne gordiske knude, så patienterne beholder livsmodet og opretholder en god livskvalitet.
 
Yderligere oplysninger:
Line Gade 
Presse, Lungeforeningen
Mobil: 26 28 70 65 
E-mail: lg@lunge.dk