×
×

Færre end forventet dør af COVID-19

Sidst opdateret: 
21-09-2020

KOL er en risikofaktor, hvis man indlægges med COVID-19, men raske mennesker dør også af sygdommen. Hold fast i at følge myndighedernes råd, så er du lige så godt dækket ind som andre danskere.

En helt nyt landsdækkende undersøgelse viser, at langt færre af indlagte patienter med sygdommen COVID-19 er døde, end man havde forventet. Det er intensivlæge Nicolai Haase fra Rigshospitalet, der har ledt undersøgelsen.

Forud for at coronavirus spredte sig blandt danskerne, var der rygter om, at op mod 80% af indlagte patienter ville dø. Heldigvis viser undersøgelsen, at det ikke er sådan i Danmark.

Man har kigget på data fra Danmarks 40 intensiv afdelinger, og de viser, at frem til den 20. maj var der indlagt 323 patienter med sygdommen COVID-19 på afdelingerne. Langt de fleste er overlevet.

Hvis man har sygdommen KOL og indlægges på intensiv med COVID-19, viser undersøgelsen, at der er en øget risiko for, at der opstår komplikationer. Men blandt dem, der døde, er der også mange uden nogen kronisk sygdom. Mænd dør oftere end kvinder og flest over 80 år er døde.

Lungeforeningens formand Torben Mogensen siger, - Det er vigtigt, at man husker på, at man ikke bliver smittet oftere end andre, fordi man har KOL. Lungeforeningens medlemmer har været rigtig gode til at følge de råd, som vi efterhånden kender så godt: God håndhygiejne, 1-2 meters fysisk afstand til andre og eventuelt mundbind. Følger man dette, nedsætter man i høj grad risikoen for at blive smittet. Det skal vi fortsætte med, ind til vi ikke længere har coronavirus blandt os.

Selv om 37% døde er et højt tal, er det lavere end for andre lande. Undervejs er man desuden blevet bedre til at behandle COVID-19patienterne, så deres tilstand ikke blev forværret. Man har eksempelvis haft gode resultater med medicinen binyrebarkhormon og Remdesivir, som har bremset virusset og dæmpet betændelsestilstanden blandt de indlagte patienter.