×
×

Flere patientforeninger advarer mod konsekvenserne af corona-pandemien

Sidst opdateret: 
03-06-2021

Manglende lungefunktionsmålinger og nedlukning af træning og lungekor har haft konsekvenser for lungepatienter. Lungeforeningen gør sammen med Gigtforeningen og Psykiatrifonden nu opmærksom på, at konsekvenserne af corona-pandemien ikke er ovre, selvom sygehus-driften så småt er tilbage til normal drift. 

Antallet af lungefunktionsmålinger (spirometrier) i almen praksis er faldet til en tredjedel under coronaen. Et år efter at Danmark blev lukket ned 11. marts 2020, er antallet af lungefunktionsmålinger på samme niveau. Det viser tal fra Danske Regioner, og en medlemsundersøgelse foretaget af Lungeforeningen bekræfter tendensen. 

Det er med lungefunktionen, som det er med blodsukkeret for diabetespatienter, at det er en vigtig måling for at sikre, at man er i den rigtige behandling. Der er en lang række patienter, som ikke har fået den rette behandling for deres lungesygdom, som de strengt taget burde have, og derved også har en dårligere lungefunktion, end de burde have, siger formand i Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi og intensiv terapi, Torben Mogensen i TV 2 News 3. juni og fortsætter: 

Den træning, som er så afgørende for lungepatienter har ikke været mulig i en lang periode. Det gælder både kor-sang, men også den fysiske træning, så der er et efterslæb for lungepatienter, som skal genoprettes for lungepatienter. 

Tal fra Danske Regioner viser, at der i februar 2021 blev foretaget 8.239 lungefunktionsundersøgelser i almen praksis. Til sammenligning blev der i februar 2020 lavet 24.409 undersøgelser.

LÆS OGSÅ: 

Bekymrende fald i lungefunktionsmålinger under corona