×
×

Hvordan holder jeg jul i en coronatid? Få vores 8 råd her

Sidst opdateret: 
03-12-2020

Vi er nok mange, der har set ekstra frem til julen og hygge i år. Julen er hjerternes fest og en ganske særlig tid, hvor familien og samvær er i højsædet. Men hvordan kan du holde jul på en god måde og samtidig overholde de gældende retningslinjer om coronavirus (COVID-19)? Få vores 8 gode råd til dig, som lever med en lungesygdom og dine pårørende.

 1. Sørg for, at der er håndsprit på julebordet, og at håndsprit er tilgængeligt i det hele taget.
   
 2. Pas på levende stearinlys og håndsprit, da sprit er antændeligt. Køb evt. LED lys i stedet. Levende lys kan også genere luftvejene ved at fremkalde sodpartikler, som kan give øget slim i luftvejene og få bronkierne til at trække sig sammen.
   
 3. I stedet for at have fadservering, hvor alle tager på de samme serveringsskeer, kan I overveje at have tallerkenservering, så der kun er én person, som anretter alt julemaden. Dette kan I også gøre i forhold til drikkevare. På den måde undgår I, at alle rør ved de samme ting.
   
 4. Hold minimum 1-2 meters afstand til hinanden og undgå kys, kram og håndtryk. Ved at holde afstand og begrænse tæt og fysisk kontakt, kan man undgå både dråbesmitte og kontaktsmitte.
   
 5. Sæt eventuelt en cd eller musik med klassikerne på, som I kan lytte til i stedet for at synge. Smitte gennem sang kan ske ved spredning af dråber. Hvis I ønsker at synge julesalmer/sange, så gå eventuelt udenfor og syng dem.
   
 6. Sørg for at lufte hyppigt ud, så I sikrer et godt indeklima. Se 5 gode råd til et godt indeklima her.
   
 7. Overvej, om I kan deltage i en virtuel gudstjeneste. Her kan I se her, hvilke kirker der tilbyder virtuelle gudstjenester
   
 8. Hvis du ikke kan være med til juleaften, så kan du eventuelt få en ven, barnebarn eller andre til at hjælpe dig med at komme på skype, teams, facetime eller zoom, så I stadig kan holde jul sammen men over skærmen. Følg vores guide til videosamtaler her.  

Sundhedsstyrelsen har også samlet gode råd til dig, der er i øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19 på sst.dk/risiko

Rigtig god jul til dig og dine fra Lungeforeningen

 

Følg også altid Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd:

 1. Gå i selvisolation hvis du har symptomer på COVID-19, er testet positiv eller er nær kontakt til en person smittet med ny coronavirus
 2. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
 3. Host eller nys i dit ærme
 4. Undgå håndtryk, kindkys og kram
 5. Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen
 6. Hold afstand – og bed andre tage hensyn

Læs også Sundhedsstyrelsens råd til en god jul i en coronatid


Ring til Lungeforeningens rådgivere
Lungeforeningens rådgiverne sidder klar til at støtte og vejlede dig. Du både tale med en sygeplejerske, fysioterapeut, socialrådgiver, læge, rygestoprådgiver, psykolog og en patientrådgiver. Ring til en rådgiver her.