×
×

Ny tabletbehandling mod covid-19 til smittede personer i øget risiko

Sidst opdateret: 
16-12-2021

Personer i øget risiko, herunder svært lungesyge, der er smittet med coronavirus og har symptomer, kan nu kontakte egen læge for at få vurderet, om de kan få en ny tabletbehandling mod covid-19.

Tabletbehandlingen mod covid-19 er en ny behandling, som kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med covid-19 hos personer, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved covid-19.

Vi anbefaler tabletbehandlingen, fordi vi vurderer, at fordelene ved at blive behandlet overstiger ulemperne for de patienter, som har den største risiko for at blive alvorligt syge med covid-19. Vi forventer, at behandlingen medvirker til, at færre af de patienter, som har en stor risiko for at blive alvorligt syge, bliver indlagt. Samtidig er vi fuldt opmærksomme på, at det er en ny og ikke godkendt behandling, som vi endnu ikke har så meget viden om. Derfor følger vi behandlingen tæt, til vi får mere viden, lyder det fra Kirstine Moll Harboe, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Opfylder du alle tre kriterier nedenfor, er du muligvis i målgruppen for behandlingen:

 1. Positiv PCR-test for covid-19
 2. Symptomer på covid-19, som har varet i højst 5 dage. Typiske symptomer på covid-19 er feber, tør hoste, tab af smags og/eller lugtesans og vejrtrækningsbesvær. 
 3. I øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 i en af følgende grupper: 
  • Du er 80 år eller ældre – uanset om du er vaccineret eller ej
  • Du er ikke vaccineret, og er mellem 65 og 79 år
  • Du er ikke vaccineret, og er mellem 18 og 64 år og i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19
  • Du er vaccineret og er under 80 år, men har fx flere forskellige alvorlige sygdomme, som samlet øger din risiko for et alvorligt forløb eller svær lungesygdom.

Du kan læse mere om kriterierne i et Sundhedsstyrelsens Faglige notat vedr. behandling af covid-19 med orale antiviralia.

Det er din praktiserende læge, som endeligt vurderer, om du er i målgruppen for behandlingen. 

Hvis du tænker, at du kan være i målgruppen, er det vigtigt, at du kontakter din praktiserende læge så snart du har fået din positive PCR-test, da behandlingen skal gives inden for 5 dage efter, at du har fået symptomer på covid-19.

Tabletbehandlingen er gratis, men apoteket kan opkræve et gebyr for udbringning.

Læs mere om Covid-19 tabletbehandling på Sundhedsstyrelsens hjemmeside