×
×

Nyt badge på vej og forlængelse af sygedagpengeordning

Sidst opdateret: 
11-12-2020

Der er kommet yderligere restriktioner i forbindelse med corona-pandemien, og det rammer særligt hårdt mennesker med lungesygdom, forældre til børn med lungesygdom og pårørende. Nu er badge om fritagelse fra at bære mundbind på vej, og ordning om sygedagpenge og barselsdagpenge bliver forlænget til og med 31. marts 2021.


Badge – 'Jeg er fritaget fra at bære mundbind'
Siden der blev indført krav om mundbind, har Lungeforeningen oplevet en stigning i efterspørgslen på et badge, som kan signalere, at man er fritaget fra at bære mundbind og visir. Mange mennesker med en lungesygdom kan føle stort ubehag ved brugen af mundbind og visir. På baggrund af den store efterspørgsel har Lungeforeningen i samarbejde med en række andre patientorganisationer og Sundhedsstyrelsen udviklet et nyt badge, som signalerer, at man er fritaget for at bære mundbind. 
Badgen vil blive lanceret i starten af det nye år, 2021. Lungeforeningen vil informere nærmere, når man ved præcist, hvornår det bliver lanceret, og hvordan det blive muligt at bestille.  

 

Ordning om sygedagpenge og barselsdagpenge forlænges til og med 31. marts 2021
Muligheden for at søge om sygedagpenge til mennesker med lungesygdom, som er i særlig risiko for at blive smittet med corona, er blevet forlænget. Det betyder, at mennesker med en lungesygdom, som er i risikogruppen og på arbejdsmarkedet, vil have mulighed for at få sygedagpenge i den tid, de ikke kan være på arbejdsmarkedet. Desuden er muligheden for barselsdagpenge til forældre, som har udfordringer med at få passet deres børn på grund af smitte med corona eller på grund af myndighedernes anbefalinger, også blevet forlænget.  Læs mere om den samlede forlængelse af sygedagpenge og barselsdagpenge i pressemeddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet


Idéer til socialt samvær og bevægelse 
I en tid hvor det sociale samvær er begrænset, kan det være svært at holde motivationen oppe til at holde sig fysisk i gang og følelsen af ensomhed kan trænge sig på. Vi har samlet en række råd neden for, og Lungeforeninges rådgivningsteam sidder altid klar til at rådgive dig og dine pårørende. Mød Lungeforeningens rådgivere, og se hvornår du kan komme i kontakt med dem. 

  • Sørg for at gå en tur udenfor hver dag, så du får frisk luft. Gå eventuelt en tur med et familiemedlem eller en god ven, som er i din tætte omgangskreds. 
  • Hold kontakten med venner og familie via sociale medier såsom Facetime, Skype, Teams eller andet, så du har mulighed for at deltage virtuelt i sociale aktiviteter. Du kan fx få hjælp af et barn eller barnebarn. Læs vores guide til den gode videosamtale.
  • Det er vigtigt at træne, og det er endnu mere vigtigt nu, hvor mange træningsmuligheder er lukket ned. Find inspiration til træning uden- og indendørs her. Et træningsprogram, som kan bruges af alle. Så tag dine forældre, børn eller venner og hop i træningstøjet og tag en virtuel træningssession enten sammen eller hver for sig.