×
×

Så kom lungemedicin virkelig på tapetet

Sidst opdateret: 
03-06-2020

Det danske sundhedsvæsen har været travlt optaget af at ruste sig til at modtage Covid-19 patienter. Man har især været bekymret for, at blive presset på det niveau, som man har set i andre lande som eksempelvis Italien. Heldigvis er det lykkes danskerne at holde smitten på afstand ved at holde afstand og god hygiejne, men overalt på hospitalerne er der blevet sørget for, at det er muligt at modtage og behandle patienter, som er smittet med Covid-19 og har forværrede symptomer. Lungeforeningen har talt med overlæge, ph.d. Torgny Wilcke og klinisk sygeplejespecialist Tine Peick Sonne fra Gentofte Hospital, der her fortæller om deres arbejde under Corona-pandemien.

Heldigvis får langt de fleste smittede et ukompliceret forløb. 2 ud af 10 får dog så alvorlige komplikationer, at de får brug for hjælp til at trække vejret. De sundhedspersoner, som normalt arbejder med lungesyge, har været i høj kurs – fordi de har kunnet undervise deres kollegaer i noget af det særlige, som de kan på lungeområdet, og på den måde har de været med til at sørge for, at patienterne har kunnet få den bedst mulige behandling.
 

Meget få har haft brug for respirator
Mange lungepatienter har været bekymrede for, om de ikke ville blive tilbudt at komme i respirator som behandling af Covid19, hvis de blev indlagt. Men faktum er, at det generelt set er ganske få patienter, der er kommet i respirator. Det har heldigvis været muligt, at behandle patienterne og forebygge, de kom i respirator. Det vil vi helst undgå, de kommer, da det er meget belastende for kroppen. 

Der har være patienter, som blev indlagt med Covid-19 og var helt sikre på, de skulle dø og har været bange og angste. I vores normale arbejde med lungepatienter oplever vi ofte patienter, som er bange, og den erfaring, vi har fra vores arbejde med disse patienter, har betydet, at vi effektivt har kunnet berolige patienterne og fået gjort dem trygge.  


Behandlinger har hjulpet patienterne godt igennem forløbene
2/3 af de indlagte Covid19-patienter er kommet godt igennem sygdommen. Der er rigtig mange behandlingsmuligheder, som har hjulpet til, at deres tilstand ikke blev forværret, og ganske få er kommet i respirator. De behandlinger, vi har forebygget med, har været behandlinger, som vi ellers behandler lungepatienter med. Behandlinger som Cpap, High Flow og NIVbehandling.  

 

Tætte forhold mellem patient og personale
Vi har desuden været dobbelt så meget personale, som vi plejer at være. Det har betydet, at vi har haft bedre tid til at være tæt sammen med patienterne og det har været med til at skave meget tætte relationer mellem patient og personale. På de stuer, hvor de patienter, som har det værst, ligger, er der virkelig knyttet tætte bånd. Blandt andet, fordi en sygeplejerske sidder 3. timer ad gangen ved patienten og holder øje med deres tilstand.

 

Kæmpe gevinst for lungepatienter
Vi skal bestemt tage erfaringerne med, hvor meget afstand og hygiejne har betydet for lungepatienterne med os videre. Det har været en kæmpe gevinst.
Det har været virkelig godt for lungepatienter, at så mange har undgået forværring af deres lungesygdom, fordi de ikke er blevet smittet med almindelig forkølelse og influenza. Det har vist, hvor stor en indflydelse det har, at vi holder fysisk afstand til hinanden og sørger for omhyggelig håndhygiejne.

 

Vigtig at leve livet
Det er dog virkelig vigtigt at huske på, at selv om mange lungepatienter har isoleret sig derhjemme, og måske også derfor er undgået at blive smittet med forskellige sygdomme, så er det vigtigt at se andre mennesker og komme ud. Det er livskvalitet at se sin familie og venner. Det er livskvalitet at komme ud i den friske luft og opleve ting. 


Stor glæde ved at undervise kollegaer
Da Corona-pandemien brød ud, var der ikke personale nok, der vidste, hvordan man behandlede patienter, der havde problemer med at trække vejret. Derfor blev vi bedt om at oplære en hel afdelings personale. Det var en afdeling, som normalt arbejder med stofskiftesygdomme, som blev lavet om til en afdeling, der behandler Covid-19 patienter. 

Det var en stor glæde at kunne undervise læger og sygeplejersker, som normalt ikke arbejder med lungeområdet, i det lungemedicinske og opleve, at de fandt det interessant og var super motiverede for at lære fra os – så de kunne hjælpe patienterne bedst muligt. 


Værdifuldt samarbejde skaber værdifulde resultater 
Det har i det hele taget været en stor glæde at kunne anvende sin lungemedicinske faglighed til at hjælpe Coivd19-patienterne. Vi har arbejdet sammen i mange år og vores parløb og fælles store indsigt har gjort en afgørende forskel for patienterne. Vi har virkelig oplevet, hvordan vi, som lungemediciner og lungemedicinsk sygeplejerske, kan noget helt særligt.

I vores samarbejde arbejder vi hele tiden på at gøre tingene bedre for vores lungepatienter. Det er kommet os og dermed patienterne til gode under behandling af Covid-19 patienterne. Vi opdagede eksempelvis, at hvis vi gav patienterne Cpap-behandling tidligt i deres forløb, tidligere end vi ellers ville gøre det, så kom de sig hurtigere og havde det langt bedre. Deres åndenød blev hurtigt forbedret. Det har været fedt at se, at vi kunne få patienter igennem sygdommen, som vi egentlig tvivlede på ville komme igennem den. 


Tung værdifuld erfaring
Vi har (desværre) en stor erfaring i at kunne vurdere, hvornår en patient ikke vil komme sig, og den indsigt har også haft afgørende betydning. Det har betydet, at vi har kunnet sørge for, at de patienter, som ikke kom igennem sygdommen, kunne få en værdig afsked med sine pårørende og blive lindret bedst muligt.

 

Fantastisk tværgående samarbejde
Sidst men ikke mindst har det været en kæmpestor fornøjelse, at vi har arbejdet så sindssygt godt sammen på tværs af afdelingerne på hospitalet. Det har været helt fantastisk at opleve.

 

Situationen omkring coronavirus (COVID-19) udvikler sig fra dag til dag, time til time. Lungeforeningen har de seneste uger fulgt situationen tæt og er i løbende kontakt med sundhedsmyndighederne.

Her på siden kan du holde dig opdateret på den aktuelle situation, og du kan tilmelde dig vores særudsendelser med gode råd, guides og inspitation til at komme godt igennem hverdagen.

 

Få sidste nyt om COVID-19. Tilmeld dig Lungeforeningens særudsendelser.
 

 
 *  Fornavn:
 *  Efternavn:
*   Din e-mail:                            
*   Telefon:
 
 
 

Hvis du oplever problemer med formularen kan du kontakte os på mvl@lunge.dk.

Vi passer selvfølgelig godt på dine data. Læs mere om vores persondata politik her.