×
×

Vaccine-anbefalinger for efteråret

Sidst opdateret: 
04-10-2022

Efteråret står for døren, og på den baggrund meldte Sundhedsstyrelsen ud i sidste uge, at de forventer, at smitten med både covid-19 og influenza inden for den kommende tid vil blusse op. Derfor annoncerede Sundhedsstyrelsen de kommende anbefalinger til influenza- og covid-19-vaccination. Hertil kommer muligheden for at blive vaccineret mod pneumokokker.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle på 50 år og derover får en booster-vaccination mod covid-19. Derudover anbefaler de også, at gravide, personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet, og som har tæt kontakt til borgere og patienter i øget risiko, samt pårørende til personer i særlig øget risiko bliver booster-vaccineret mod covid-19.

Udvalgte personer under 50 år, som har særlig risiko for alvorligt forløb af covid-19, vil også kunne få en booster-vaccination ud fra en individuel vurdering. Inden vaccinationsprogrammet starter, udgiver Sundhedsstyrelsen retningslinjer for, hvilke grupper under 50 år, der vil blive tilbudt covid-19 booster-vaccination pga. øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Blandt grupperne på under 50 år tilbydes booster-vaccinen til personer, der har en kronisk lungesygdom, herunder astma og KOL. Herudover tilbydes vaccinationen også til personer, der er organtransplanteret. Hele listen kan ses her.

Influenzavaccination anbefaler Sundhedsstyrelsen til alle på 65 år og ældre, samt til personer med visse kroniske sygdomme, børn mellem 2 og 6 år, gravide i 2. og 3. trimester og personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet. Her er det vigtigt at bemærke, at selvom man føler sig sund og rask, så kan man godt få et hårdt influenzaforløb, hvis man har kroniske sygdomme.  

Vaccinationsprogrammet for både covid-19 og influenza starter den 1. oktober 2022. Plejehjemsbeboere og borgere, der er 85 år eller derover, får dog tilbuddet om covid-19 vaccination allerede fra midten af september. Plejehjemsbeboere vil blive tilbudt vaccination på deres bopæl, mens øvrige borgere over 85 år vil modtage en invitation i e-Boks/mit.dk eller som fysisk brev omkring midten af september. Derefter kan man bestille tid til vaccination på vacciner.dk eller ringe til en regional hotline. Omdrejningspunktet er stadig regionale vaccinationscentre i de store byer kombineret med lokale tilbud hos for eksempel nogle lægehuse og private vaccinationscentre, samt udkørende tilbud til borgere, der har behov for et vaccinationstilbud, der kommer til dem.

Udover tilbuddet om vaccine mod covid-19 og influenza tilbydes danskere, der er fyldt 65 år og danskere med visse kroniske sygdomme, herunder kroniske lungesygdomme, eller som lægen vurderer er i forhøjet risiko for alvorlig sygdom med pneumokokker vaccine mod pneumokokker. Vaccinen tilbydes på de regionale vaccinationscentre. Man anbefales at blive vaccineret mod pneumokokker hvert sjette år.

Læs mere om udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen her.

Læs mere om vaccinen mod pneumokokker her.