×
×

COVID-19 er en lumsk sygdom

Respirations-fysioterapeuten Lue Drasbæk Philipsen har været en del af coronaberedskabet i Region Hovedstaden fra marts til juni. Hun har været med til at udvikle undervisningsmateriale, som kollegaer på Region Hovedstadens hospitaler kunne anvende og har desuden deltaget i at formulere de nationale anbefalinger på fysioterapeutområdet, som Fysioterapeutforeningen har udgivet.

Lue Drasbæk Philipsen er certificeret kliniker i hjerte- og lungefysioterapi, og har en meget stor viden om behandling af respiratoriske komplikationer. På den baggrund fik hun hurtigt en central rolle i det team, der har organiseret behandlingen af Covid-19 patienter, mens sygdommen har raset i Danmark. Hun har haft en central rolle i at oplære personale og har desuden selv behandlet patienter med COVID-19 på Rigshospitalet.

Til dagligt er Lue ansat på Rigshospitalets BørneUngeKlinik, hvor hun hjælper patienter med cystisk fibrose og på infektionsmedicinske afdeling.

 

Coronapatienterne har været meget forskellige
Lue husker den første covid-19 patient, hun skulle hjælpe: - Jeg reagerede intuitivt ved at bruge min erfaring fra behandling af akut dårlige lungepatienter, jeg tidligere har set på lungemedicinsk afdeling og på intensiv. Jeg er vant til at behandle dårlige patienter og ved, at man må udstråle ro, når nogen ikke kan få luft, for panik gør det bare værre. Jeg måtte hurtigt vurdere, hvad der havde effekt, og så gå med det. Jeg satte ind med iltbehandling med høje flows og CPAP for at stabilisere. Det virkede, fortæller hun.

Behandlingen af coronapatienter har været udfordrende, fordi patientforløbene har været meget forskellige.

Covid-19 er en lumsk sygdom, og sygdommen har udviklet sig meget forskelligt og uforudsigeligt hos patienterne. Jeg har set, hvordan en patient kunne gå fra at være klar til udskrivning og så 30 minutter senere har haft brug for intensiv behandling, fortæller hun.

Hver patient er derfor blevet vurderet individuelt, og der har skullet noget forskelligt fysioterapi til, alt efter om patienterne har haft andre sygdomme i luftveje eller andre sygdomme, der har kompliceret infektionen yderligere.

Jeg har stor erfaring med respirationsfysioterapi, og derfor har jeg har haft gode forudsætninger for at kunne vurdere, hvad den enkelte patient har brug for. Jeg har set på patienternes værdier og respiration, mærket med hænderne på brystet og lyttet til, om der var lyd, når de trak vejret, og hvor meget sekret det lød til, at der var, fortæller hun.

Patienterne har været rigtig glade for den lindrende behandling, de har kunnet få fra fysioterapeuterne. De er blevet behandlet flere gange dagligt med iltterapi, pep, CPAP, hosteteknikker, ’highflow’, ilt, osv. Lue og hendes kollegaer har anvendt hele paletten af muligheder, og patienterne har knoklet på for at gøre det, som de har fået anvist.

 

Lungemedicin i fokus
Det har været en stor fornøjelse for Lue at opleve det samarbejde blandt sundhedspersonalet, som coronakrisen har medført. Hun er vant til at arbejde tværfagligt, men det fælles fodslag omkring ønsket om hurtigt at kunne hjælpe COVID-19 patienterne, har løftet samarbejdet generelt, og samtidig er der blevet sat ekstra positivt fokus på det lungemedicinske område.

Vi, der arbejder med respirationsterapi, har aldrig været de mest interessante kolleger, men under coronakrisen er der kommet massivt fokus på det, vi kan. Jeg har været med rundt på alle stuegange hos coronapatienterne, fortæller Lue Drasbæk Philipsen.

Se de nationale anbefalinger for COVID-19 på fysioterapeutområdet her

Hold dig opdateret og få flere historier som denne på www.lunge.dk/corona

Sidst opdateret: 
Mandag, juli 13, 2020