×
×

Mundbind: Det skal du være opmærksom på

Printer-friendly version

OBS: Situationen ændrer sig hele tiden - hold dig orienteret på sst.dk. 

Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen, siger:

- Det er vigtigt at sige, at den største gevinst ved brug af stofmundbind er, at du beskytter andre mod COVID-19, hvis du skulle være smittet, og at andre beskytter dig, hvis de er smittede. Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, og hvis alle følger vores anbefalinger om mundbind, kan det bidrage til at holde epidemien nede.   

 

God idé at øve dig derhjemme
Lungemediciner og professor Uffe Bødtger anbefaler at bruge mundbind også af andre årsager: 

– Når man bruger mundbind, kan man ikke komme til at røre sin mund og næse med sine hænder, som måske kan være inficeret af coronavirusbakterier. Så af den årsag er mundbindet også oplagt. 

Det kan være en udfordring at få noget for munden, når man har problemer med at trække vejret, men mundbind er noget, man kan vænne sig til at bruge, og Uffe Bødtger har nogle gode råd til, hvordan du kommer igang.

- Jeg anbefaler, at man prøver at bruge mundbindet derhjemme for at vænne sig til det. Der er jo lande, især i østen, hvor mundbindet er helt almindeligt og i europæiske lande som Frankrig, Italien og Tyskland, hvor man har brugt det længe, er det også noget, som befolkningen har vænnet sig til. Ved at øve sig derhjemme undgår man, at man først oplever generne, når man er ude i samfundet. Hvis man er udendørs og holder afstand, så behøver man ikke bruge mundbindet. Fysisk afstand til andre mennesker er meget effektivt, og så er håndhygiejnen naturligvis stadig vigtigt, og man skal huske at spritte eller vaske hænder før og efter, man har været i eksempelvis en butik.  


Sådan bruger du et mundbind  
Når du bruger mundbind, er det vigtigt, at du gør det korrekt både før, under og efter brug. Så kan mundbindet hjælpe med at beskytte dig selv og andre mod smitte. Bruger du det forkert, risikerer du at få spredt virus og bakterier, som sidder på mundbindet til dig selv og andre.  

 1. Før: Vask hænder eller brug håndsprit  
 2. Find forsiden. Det er som regel den farvede side på kirurgiske mundbind 
 3. Dæk næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørene  
 4. Sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til dit ansigt  
 5. Rør ikke mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt eller beskidt  
 6. Når mundbindet skal af, skal du tage fat i elastikkerne og ikke røre selve mundbindet. Smid det ud med det samme eller vask det på 60 grader, hvis det er af stof
 7. Efter: Vask hænder eller brug håndsprit

 Husk mundbind er et supplement til at forebygge smitte. Husk, at det bedste du kan gøre for at undgå smitte, er at følge Sundhedsstyrelsens generelle råd. 

 1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
 2. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
 3. Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
 4. Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
 5. Hold afstand - bed andre tage hensyn

 

Ikke alle kan bruge mundbind - se en film fra Sundshedstyrelsen her:

Sidst opdateret: 
Mandag, august 10, 2020