×
×

Nye anbefalinger for mennesker smittet med COVID-19 og deres nærkontakter – og brugen af mundbind i særlige situationer

Vigtig opdatering fra Sundhedsstyrelsen: Nye anbefalinger for mennesker smittet med COVID-19 og deres nærkontakter – og brugen af mundbind i særlige situationer

I takt med at ny viden om COVID-19 kommer til fra både forskningen og via spørgsmål og tilbagemeldinger fra fagpersoner og borgere, tilpasser Sundhedsstyrelsen løbende deres retningslinjer og informationsmaterialer. Sundhedsstyrelsen har 9. juli opdateret information, der drejer sig om, hvordan du skal forholde dig, hvis du:

  1. Bliver smittet med COVID-19
  2. Er nær kontakt til en, som er smittet med COVID-19
  3. Viser symptomer på COVID-19
     

Det er fortsat en central del af smitteforebyggelsen, at alle overholder Sundhedsstyrelsens 5 råd: 

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Hold afstand - bed andre tage hensyn

 

1. Information til dig, som er testet positiv for coronavirus

Er du testet positiv for COVID-19, skal du:

  • Gå i selvisolation
  • Være særligt opmærksom på hygiejne
  • Være særligt opmærksom på rengøring

Hvis du ingen symptomer har på COVID-19, skal du gå i selvisolation i 7 dage efter, du har fået foretaget en test for COVID-19.

Hvis du har haft symptomer på COVID-19, kan du stoppe din selvisolation 48 timer efter, at du er fri for sygdomssymptomer. Du skal være opmærksom på at tab af smags-og lugtesans kan vare i længere tid, uden at du regnes for at kunne smitte. Derfor kan du godt stoppe sin selvisolation, hvis disse er de eneste symptomer, du har.

For at blive erklæret rask, skal du ikke testes igen. Det er fraværet af symptomer i 48 timer, som er afgørende for, om du kan betragtes som symptomfri. Læs hele pjecen fra Sundhedsstyrelsen ”Til dig, der er testet positiv for coronavirus”.

 

2. Information til dig, som er nær kontakt til et menneske, som er testet positiv for COVID-19

Får du besked om, at en nær kontakt er smittet, skal du opføre dig som om, at du er smittet med COVID-19, indtil du har fået svar på din test, og du skal derfor:

  • Gå i selvisolation
  • Være særligt opmærksom på hygiejne
  • Være særligt opmærksom på rengøring

En nær kontakt er betegnet som:

  • En nær kontakt, skal have haft tæt kontakt med den smittede i perioden fra 48 timer før, symptomer begynder og indtil 48 timer efter, at symptomer er ophørt.
  • Viser den smittede ikke symptomer på COVID-19, skal du have været i tæt kontakt med den smittede i perioden fra 48 timer før til 7 dage efter, at vedkommende er blevet testet.
  • Er der gået mere end 14 dage, siden du var i kontakt med den smittede, og du ikke selv har udvist symptomer på COVID-19, kan du betegnes som smittefri. Du skal ikke foretage dig noget særligt andet end at overholde Sundhedsstyrelsens 5 råd. Læs hele pjecen fra Sundhedsstyrelsen ”Til dig, der er nær kontakt til en person, der er testet positiv for ny coronavirus”.  

 

3. Information til dig, som udviser symptomer på COVID-19

Udviser du symptomer og er i tvivl, om det er COVID-19, skal du:

  • Gå i selvisolation
  • Være særligt opmærksom på hygiejne
  • Være særligt opmærksom på rengøring

Hvis du udviser symptomer på COVID-19, må du ikke selv bestille tid til en test. Du skal kontakte din egen læge, hvis du har symptomer på COVID-19 og få en henvisning til at blive testet. Husk, at du ikke skal møde op hos din egen læge uden en forudgående telefonisk aftale.
Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece ”Til dig, der har symptomer på COVID-19”.

 

Information om hvornår mundbind skal bruges og hvordan
I udgangspunktet kan du godt bevæge dig i samfundet uden at bruge et mundbind. Dog kan der være situationer, hvor det er nødvendigt for dig at bruge et mundbind for at beskytte andre. Det drejer sig om situationer hvor:

  • Du er smittet med COVID-19 eller har symptomer derpå, og du skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehus eller læge
  • Du er en tæt kontakt til én, som er smittet med COVID-19, og du har brug for at bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra test
  • Du er pårørende og ikke har mulighed for at holde afstand til et menneske i øget risiko, fx ved behov for nærvær: holde i hånd og kram
  • Du er på vej hjem fra en rejse fx lufthavnen efter en rejse til et højrisikoområde i udlandet, og du skal gå i selvisolation.

Brugen af mundbind kan udgøre en øget smitterisiko, hvis ikke de anvendes korrekt. Et mundbind skal smides ud, når du har brugt det, og det skal skiftes, når det bliver vådt, snavsede eller berøres, da det ellers bliver mere gennemtrængeligt og kan miste dets beskyttende effekt. Se Sundhedsstyrelsens pjece ”Brug af mundbind – til dig, der anvender mundbind i særlige situationer for at beskytte andre”.

Hvis du er lungesyg, og du er i øget risiko for et svært sygdomsforløb ved COVID-19, kan du vælge at bruge et mundbind, når du skal ud. Du skal gøre det, som føles rigtig for dig, så du sikkert kan bevæge dig rundt. Læs mere om det i Sundhedsstyrelsens anbefalinger til mennesker i øger risiko for et alvorligt forløb.

Se også: 
Sidst opdateret: 
Fredag, juli 10, 2020