×
×

Nyt badge til dig, som er fritaget for at bruge mundbind

Med et nyt badge fra Sundhedsstyrelsen bliver det fremover muligt at vise, hvis du har en sygdom eller tilstand, der gør, at du er fritaget fra kravet om at bruge mundbind eller visir.

For de fleste af os er det et krav, at vi skal bruge mundbind eller visir i den kollektive trafik, på restauranter og i butikker som et af mange værktøjer til at forebygge smitte med ny coronavirus.
Men der er nogle personer, der ikke kan bruge mundbind eller visir, fordi de har en sygdom eller tilstand, der kan give betydeligt ubehag, vejrtrækningsbesvær eller påvirke deres funktionsevne ved brug. Det kan fx være mennesker, som lever med en lungesygdom.

Et ønske fra Lungeforeningen
Derfor har Sundhedsstyrelsen sammen med en række patient- og handicaporganisationer, heriblandt Lungeforeningen, udviklet et badge, som du kan bære, hvis du er fritaget for at bære mundbind eller visir.

- Det har været et ønske fra både borgere og flere patientorganisationer, at man skal kunne signalere, at man er fritaget fra at bruge mundbind eller visir. Der har været situationer fx i supermarkeder, hvor borgere er blevet set skævt til eller afkrævet et svar på, hvorfor de ikke har haft et mundbind eller visir på af andre kunder. Det kan føles meget ubehageligt for den enkelte at blive udsat for. For at undgå sådanne episoder har vi udviklet et badge, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø. 

Jeanette er fritaget
32-årige Jeanette er én af de danskere, som er fritaget for at bruge mundbind eller vesir. Med en kombination af svær astma og allergi er hun præget af vejrtrækningsbesvær og en næse, der næsten altid er stoppet. Og hvis hun tager et mundbind på, bliver hendes vejrtrækning stærkt forringet.

- Folk ved måske ikke, at der er nogle, der har de her problemer. Derfor kan det hjælpe, hvis alle er bekendt med, at der er nogle, der har en sygdom, som gør det svært for dem at bruge mundbind/mundvisir. Det tror jeg, at et badge fra Sundhedsstyrelsen vil kunne hjælpe med til, siger hun.

Badget er kun til personer, der er fritaget for kravet om at bære mundbind eller visir. Det kan bestilles fra den 7. januar 2020 via Rosendahls og kommunale institutioner som fx bosteder.  

Læs mere her.

Sidst opdateret: 
Fredag, januar 8, 2021