×
×

Otte hurtige til professoren om senfølger

Vi har bedt den nyslåede professor på lungeområdet fra Aarhus Hospital, Elisabeth Bendstrup, om at uddybe senfølger, som der er blevet talt meget om i forbindelse med coronapandemien.
 
Elisabeth Bendstrup står i spidsen for et studie på Aarhus Hospital, der undersøger senfølger fra at have haft sygdommen covid-19. I studiet undersøger man primært de lungemæssige konsekvenser af indlæggelse med sygdommen covid-19. 
 
Efter at patienterne er udskrevet, undersøges de efter 3 måneder og igen efter 12 måneder. De får tjekket deres lungefunktion, får scannet lungerne, laver en 6 minutters gangtest, og udfylder forskellige spørgeskemaer om åndenød, træthed og livskvalitet.
 
Senfølger er ikke kun noget, som opleves for patienter med covid-19. Andre infektioner kan også have senfølger. Måske har du selv oplevet at være træt og svag efter en infektion i lungerne. Det er også et eksempel på en senfølge.
 
1. Hvad er senfølger? 
Senfølger er vedvarende gener, som er relateret til at have en infektion, og varer længere end sædvanlig.
 
2. Hvad er en infektion?
Infektioner skyldes mikroorganismer, som man ikke kan se med det blotte øje. De invaderer kroppen og formerer sig i kroppen. Nogle bakterier, virus, parasitter og svampe kan give infektioner hos raske personer. Mennesker, som har et svækket immunsystem, kan risikere at udvikle infektioner fra mikroorganismer, som normalt ikke giver infektion hos raske. Når man er syg med covid-19, får nogle patienter lungebetændelse. Det er dog langt fra alle, der får det.
 
3. Hvorfor får man en infektion?
Som regel er kroppen i stand til, ved hjælp af immunsystemet, at gå til modangreb på virus, svampe eller andre mikroorganismer, så man ikke bliver alvorligt syg. En infektion opstår, når modangrebet mislykkes, og kroppen ikke får kontrol over de indtrængende mikroorganismer. Den nye covid-19 virus kender kroppen ikke i forvejen, og vi har derfor ikke i forvejen udviklet antistoffer mod infektionen
 
Infektioner påvirker kroppen generelt, men når det eksempelvis er lungerne, der er syge ved en lungebetændelse, påvirker infektionen også specifikt lungerne.
 
4. Er de senfølger, vi hører om i forhold til covid-19, unikke i forhold til den sygdom? 
Der er klart nogle mennesker, som får meget svær akut lungesygdom med behov for respiratorbehandling med mere fra covid-19. Jo sværere lungesygdom, jo større risiko for permanente skader og senfølger.
Heldigvis har langt de fleste indlagte med covid-19 meget få lungeskader efter 3 måneder, og det ser ikke ud til, at senfølgerne fra covid-19 adskiller sig væsentligt fra andre svære infektioner. Men, endnu er der ikke tilstrækkelig viden herom, og det er netop det, forskningsprojekter over hele verden nu prøver at afklare. 

Se flere svar her

Sidst opdateret: 
Fredag, februar 12, 2021