×
×

Otte spørgsmål til professoren om senfølger

Vi har bedt den nyslåede professor på lungeområdet fra Aarhus Hospital, Elisabeth Bendstrup, om at uddybe senfølger, som der er blevet talt meget om i forbindelse med coronapandemien. 

Elisabeth Bendstrup står i spidsen for et studie på Aarhus Hospital, der undersøger senfølger fra at have haft sygdommen covid-19. I studiet undersøger man primært de lungemæssige konsekvenser af indlæggelse med sygdommen covid-19.  

Efter at patienterne er udskrevet, undersøges de efter 3 måneder og igen efter 12 måneder. De får tjekket deres lungefunktion, får scannet lungerne, laver en 6 minutters gangtest, og udfylder forskellige spørgeskemaer om åndenød, træthed og livskvalitet.

Senfølger er ikke kun noget, som opleves for patienter med covid-19. Andre infektioner kan også have senfølger. Måske har du selv oplevet at være træt og svag efter en infektion i lungerne. Det er også et eksempel på en senfølge.

Få sidste nyt om COVID-19. Tilmeld dig Lungeforeningens særudsendelser.

  1. Hvad er senfølger?
    Senfølger er vedvarende gener, som er relateret til at have en infektion, og varer længere end sædvanlig. 
     
  2. Hvad er en infektion?
    Infektioner skyldes mikroorganismer, som man ikke kan se med det blotte øje. De invaderer kroppen og formerer sig i kroppen. Nogle bakterier, virus, parasitter og svampe kan give infektioner hos raske personer. Mennesker, som har et svækket immunsystem, kan risikere at udvikle infektioner fra mikroorganismer, som normalt ikke giver infektion hos raske. Når man er syg med covid-19, får nogle patienter lungebetændelse. Det er dog langt fra alle, der får det.
     
  3. Hvorfor får man en infektion?
    Som regel er kroppen i stand til, ved hjælp af immunsystemet, at gå til modangreb på virus, svampe eller andre mikroorganismer, så man ikke bliver alvorligt syg. En infektion opstår, når modangrebet mislykkes, og kroppen ikke får kontrol over de indtrængende mikroorganismer. Den nye covid-19 virus kender kroppen ikke i forvejen, og vi har derfor ikke i forvejen udviklet antistoffer mod infektion. Infektioner påvirker kroppen generelt, men når det eksempelvis er lungerne, der er syge ved en lungebetændelse, påvirker infektionen også specifikt lungerne.
     
  4. Er de senfølger, vi hører om i forhold til covid-19, unikke i forhold til den sygdom? 
    Der er klart nogle mennesker, som får meget svær akut lungesygdom med behov for respiratorbehandling med mere fra covid-19. Jo sværere lungesygdom, jo større risiko for permanente skader og senfølger. Heldigvis har langt de fleste indlagte med covid-19 meget få lungeskader efter 3 måneder, og det ser ikke ud til, at senfølgerne fra covid-19 adskiller sig væsentligt fra andre svære infektioner. Men, endnu er der ikke tilstrækkelig viden herom, og det er netop det, forskningsprojekter over hele verden nu prøver at afklare. 
     
  5. Hvilke andre sygdomme og situationer kan give senfølger? 
    Alle svære infektioner med langvarig indlæggelse, behov for intensiv behandling med respirator og eventuelt brug for behandling, der indebærer ECMO, er i risiko for at udvikle langvarige rekonvalescens forløb og eventult senfølger. ECMO er en metode til at behandle lungesvigt. Ved ECMO leder man blodet ud gennem lysken, så det kan blive iltet, renset og tempereret og sender det så tilbage i kroppen. 
     
  6. Eksempler relateret til lungesyge. 
    Vi ved, at der ofte går op til 8 uger, før lungefunktionen er tilbage i vanligt niveau hos KOL- patienter med akut exacerbation/infektion/pneumoni. For patienter med lungefibrose (f.eks. IPF), kan infektioner medføre skader på lungerne med varigt tab af lungefunktion.
     
  7. Hvor længe skal man regne med at opleve senfølger? 
    De fleste er ifølge en britisk undersøgelse friske efter få uger: ca. 1/7 (14,5%) havde symptomer i minimum 4 uger, 1/20 (5%) i 8 uger og 1/45 (2,2%) i tolv uger eller mere. Det svarer nogenlunde til, hvad vi ser hos vores patienter efter en covid-19 infektion.  
     
  8. Hvad kan man selv gøre for at komme af med dem/videre/blive genoptrænet? 
    Mange er plaget af træthed, fornemmelse af åndenød og nedsat energi trods normal lungefunktion og scanning af lungerne. Hurtig genoptagelse/start på træning er væsentligt for at komme sig.

Find inspiration og øvelser til din træning her.

Læs mere om studiet på Aarhus Hospital, der undersøger senfølger fra at have haft sygdommen covid-19

Få sidste nyt om COVID-19. Tilmeld dig Lungeforeningens særudsendelser.

Sidst opdateret: 
Onsdag, februar 10, 2021