×
×

Så er den her: Vaccinen, der er årets julegave

Coronavaccinen er nok tæt på at være årets julegave til jer, der siden marts har følt jer utrygge ved at færdes udenfor hjemmet. Resten af Danmark jubler også. 

- Det er en fantastisk nyhed, at vaccinen allerede kommer inden nytår. Det er også dejligt, at Lungeforeningens medlemmer er blandt de første grupper, der kan få den. Der er dog andre, som vil få tilbudt vaccinen først. Der er nemlig kun et begrænset antal vacciner i første omgang. Det er min klare anbefaling, at alle medlemmer tager imod vaccinen. Det anbefaler jeg både som læge og som formand. Der er meget, der bliver lettere med vaccinen, men det er ikke et ’quick fix’, så at sige. Vi skal stadig sørge for at følge myndighederne retningslinjer et godt stykke tid endnu, siger Torben Mogensen. 

Hvordan og hvornår 
Der vil gå et stykke tid, før alle danskere, der ønsker det, kan blive vaccineret. Planen for, hvordan og hvornår vaccinen kan blive givet ’i armen’, er lige nu ved at blive tilrettelagt af Sundhedsstyrelsen og andre såkaldt ’centrale aktører’ i sundhedsvæsenet, som eksempelvis er lægernes fagorganisationer, regioner o.s.v.  

Første fase 
Planen er, at mennesker, der bor på plejehjem og i plejeboliger, og de, der arbejder til dagligt i sundhedsvæsenet, er de første der vaccineres. Der kan også være meget syge borgere, som får tilbudt vaccinen i første omgang. De vil i så fald blive kontaktet af deres praktiserende læge. 

I første fase, som altså er den, der kommer nu, er det vigtigt, at det er personerne i de valgte målgrupper, der først tilbydes vaccination. Det er, fordi der vil være et begrænset antal vacciner til rådighed. Mennesker med lungesygdom vil formegentlig ikke være med i første fase, men mere sandsynligt i næste fase. Det hele afhænger af, hvor store leverancerne bliver, og det vides endnu ikke.

Læs mere her

Sidst opdateret: 
Fredag, januar 8, 2021