×
×

Status på aktuel coronasmitte i Danmark: Det er vigtigt, vi ikke overreagerer

Lungeforeningen har spurgt Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og anæstesilæge, om der er noget, som medlemmerne af Lungeforeningen skal gøre anderledes i forbindelse med den aktuelle opblussen af smitte rundt omkring i Danmark. Her er hans status på den aktuelle situation: 

Vi har hele tiden talt om, at der nok ville komme en periode, hvor smittetrykket igen ville blusse op. Jeg er ikke sikker på, om man kan kalde det aktuelle smittetryk for en ny bølge eller om det i stedet er tilfældige udbrud af smitte, siger han.  

Helt overordnet er det vigtigt at blive ved med at følge anbefalingerne om at vaske hænder eller spritte dem af og at holde afstand. Det er, når man har rørt ved et sted, hvor en smittet har været og derpå rørt sig eksempelvis ved munden, at det går galt. 

 

De unge er smittebærere 

Der er lige nu især mange smittede blandt de 15-30-årige. Studiestart spiller helt sikkert en rolle, og det er som forventet. Eksempelvis som vi ser det i Odense, hvor man på et seminarium har haft et stort antal smittede. Det er der imod et mere diffust billede, vi ser i København og omegnskommunerne, hvor man ikke kan lokalisere smitten til bestemte begivenheder. Da man tidligere havde et udbrud i Århus, var man meget hurtige til at få inddæmmet smitten og fik lukket ned med et godt resultat, og vi må håbe, at man har samme succes nu.  

 

Superspredere og smittebærere 

Der er to muligheder for smittespredning. Der er supersprederen, som vi for eksempel hørte om i forbindelse med en fødselsdag, hvor en smittet formåede at smitte 30 andre. Det ser ud til at nogle smitter mere end andre, man ved ikke helt hvorfor. Der er ikke noget nyt ved det, det har man set mange gange før. Også ved andre epidemier som influenza, ser man det samme. Den anden smitte spredning er mere almindelig. Den sker ved, at man smitter andre 4-5 dage efter, man er blevet smittet. 

 

Smitteopsporingen virker  

Smitteopsporingen er rigtig vigtigt, og dér gør Styrelsen for Patientsikkerhed et vigtigt arbejde. Vi kan selv bidrage til inddæmning og opsporing ved, at vi downloader Smittestop-appen. Den kan også hjælpe til at få stoppet smitten så hurtigt som muligt. 

Mennesker med sygdomme i lungerne behøver absolut ikke isolere sig i hjemmet. Det er ikke nødvendigt, som det ser ud lige nu, og det har alt for store omkostninger for ens psykologiske velbefindende. Man skal blot huske at være forsigtig. Holde afstand og være omhyggelig med håndhygiejnen. Man kan godt se de mennesker, man holder af, men man behøver ikke at kramme tæt. Hvis man er meget bekymret, kan man tage et mundbind på eller bruge et visir, når man er sammen med andre mennesker. Det er vigtigt, vi ikke overreagerer.

Sidst opdateret: 
Onsdag, september 9, 2020