×
×

Sådan stilles diagnosen emfysem

Diagnosen KOL med emfysem stilles ved, at du får lavet en såkaldt lungefunktionsmåling. Målingen bliver også kaldt for en spirometri.

Udover en lungefunktionsmåling bør du også få lavet en røntgenundersøgelsen af dine lunger. 

For at vurdere hvilken grad af emfysem, du har, foretager man en såkaldt High Resolution Computed Tomography scanning (HRCT). På en HRCT scanning kan man se, hvilken grad af emfysem, du har, og hvor i lungerne, emfysemen sidder. 

Ud over graden af emfysem, kan man også på en HRCT scanning se, volumen (størrelsenI) af dine lungelapper. 


Kan skyldes mangel på enzymet alfa-1antitrypsin
Hvis du er ung og får stillet diagnosen emfysem, kan det i nogle tilfælde skyldes mangel på enzymet alfa-1antitrypsin, som er et enzym, der beskytter de elastiske fibre i lungevævet. Får du konstateret KOL, og er du under 50 år, bør du derfor undersøges for alfa-1antitrypsinmangel. Det foregår ved en simpel blodprøve. 

 

Hvordan ved jeg, om jeg har emfysem? 

Trin 1: 
Hvis du oplever, at dine symptomer i form af åndenød eller lignende forværres, selv om du tager din faste medicin, bør du kontakte din praktiserende læge. Din læge bør lave en ny lungefunktionstest og tage et røntgenbillede af dine lunger og kan henvise til en HRCT-scanning, for at se udviklingen af din lungefunktion og udelukke andre årsager til tiltagende åndenød.

Hvis din praktiserende læge, på baggrund af dine symptomer, har mistanke om, at du muligvis kunne have emfysem, bør din læge henvise dig til en lungespecialist. 

 

Trin 2:
En lungespecialist vil foretage yderligere undersøgelser for at stille diagnosen emfysem og undersøge dig for, om du er kandidat til en lungevolumen reducerende behandling. Under behandling af emfysem, kan du læse om, hvilke undersøgelser du også vil skulle igennem, for at komme i betragtning til eventuel lungevolumen reducerende behandling.

Lungespecialisten vil lave en udvidet lungefunktionstest, bodyplethysmography, også kaldet en ”body box”. Her måles blandt andet restvolumen, dvs. hvor meget luft, der er tilbage i lungerne efter en maksimal udånding. Restvolumen bruges til at måle, hvor meget lungen er forstørret. 

Søg altid læge, hvis du føler dine symptomer er forværret.

Sundhedsfaglig redaktør: 
Michael Perch, klinisk lektor og overlæge på Rigshospitalet
Sidst opdateret: 
Mandag, april 12, 2021