×
×

Nyt forebyggelsesudspil får ros

Danske Regioner præsenterede et nyt forebyggelsesudspil på deres generalforsamling 6. april 2017.

Målet med udspillet ”Sundhed for livet” er både mere sundhed for borgerne og bedre brug af de fælles midler til sundhed.

I forslaget lægger Danske Regioner op til, at flere skal henvises til gratis hjælp til røgfrihed og alkoholafvænning i kommunen, når de alligevel er en tur forbi hospitalet eller den praktiserende læge.

Forebyggelsesudspillet ”Sundhed for livet” er indeholdt i visionen om ”Sundhed for alle”, hvor Danske Regioner lægger nemlig op til et tværgående samarbejde for bedre at forebygge sygdomme og lidelser.

Forebyggelsesudspillet er et katalog med forslag på forebyggelsesområdet, der lægger op til debat og samarbejde mellem både lokale, regionale og statslige aktører: Fra handelsdrivende og foreninger til Christiansborg.

 

Forebyggelse er øverst på dagsorden

På Danske Regioner hjemmeside siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman.

- Vi har brug for ekstra indsats på forebyggelsesområdet. Både af hensyn til borgernes sundhed på langt sigt, men også fordi vi ganske enkelt ikke har råd til at lade være, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

- De kommende år får vi flere og flere kronikere og multisyge ældre, og samtidig bliver der færre hænder på arbejdsmarkedet, tilføjer Ulla Astman.  

Direktør for Lungeforeningen Anne Brandt er glad for initiativet:

- Det er fantastisk dejligt, at Danske Regioner nu vil sætte mere fokus på forebyggelse. I Lungeforeningen ønsker vi for en røgfri fremtid for alle de mennesker, som gerne vil rygestoppet.

De skal have den rette hjælp og vejledning og de skal have at vide, at den findes, siger hun.

 

Efter vestjysk inspiration

Inspirationen til forslaget om netop alkohol og rygning har Danske Regioner blandt andet hentet fra Regionshospitalet Holstebro, hvor de har haft succes med systematisk at henvise til kommunale rygestop-kurser.

Her har de gjort brug af en metode, hvor personalet på sygehuset i løbet af 30 sekunder forhører sig, om en patient ryger og spørger, om kommunen må ringe patienten op med tilbud om et rygestop-kursus.

De foreløbige resultater viser, at omkring halvdelen af de personer, der har gennemført rygestop-kurserne i projektet er røgfri et halvt år efter.

 

Læs også

Vi har behov for en ny kurs for det samlede sundhedsvæsen på regioner.dk

Danske Regioner vil have læger til at udspørge dig om din livsstil på dr.dk