×
×

Donationer fra Team Rynkeby gør en kæmpe forskel

Sidst opdateret: 
01-02-2022

I år har vi været så privilegerede, at vi har fået et stort beløb fra Team Rynkeby, der betyder, vi har mulighed for at støtte ambitiøse forskningsprojekter af høj international kvalitet. Uden dem kunne vi ikke støtte forskningsprojekter, som kan bidrage med ny viden på området og gøre livet lettere for børn med lungesygdomme.

 

Josefine Gradman, overlæge, Ph.d., H.C. Andersen Børne- og Ungehospital, Odense Universitetshospital og formand for Børnelungefondens forskningsudvalg.

 

Når vi får mulighed for at støtte forskning på denne måde, har det nogle værdifulde afledte konsekvenser. Yngre børnelæger søger mod lægefaglige specialer, hvor der er mulighed for at forske og skabe udvikling, så donationen betyder også, at flere børnelæger ønsker at arbejde med børnelungesygdomme som speciale. Donationen er derfor med til at skabe en positiv spiral, som børnene med lungesygdomme har stor glæde af. Mit største ønske lige nu er, at vi er første prioritet, når en børnelæge skal vælge speciale.

Vi er ikke dygtige nok endnu til at kunne tilbyde de bedste behandlings- og undersøgelsesmetoder til de svært lungesyge børn, og særligt børn med mere sjældne lungelidelser. Dét vil engagerede forskere kunne være med til gøre bedre.

Heldigvis ser jeg, at der år efter år kommer stadig flere ansøgninger, der spænder bredt og er af høj kvalitet. Jeg oplever generelt, at der er en øget bevidsthed om lungesygdomme. Også på de lungesygdomme, som skyldes mere komplekse sygdomme, som eksempelvis børn med mave-tarm-kanal problematikker og misdannelser i spiserøret er et eksempel på.


Flere ansøgninger i år

I år har vi fået 16 ansøgninger af meget høj kvalitet. Vi har valgt at støtte otte af projekterne.

De er meget forskellige, og vi prioriterer generelt både bredt og tværnationalt.

Den forskning som støttes, skal meget gerne kunne omsættes til bedre behandling af børnene på så kort sigt som muligt.

Vi lægger vægt på at vurdere fair og er seks, der vurderer ud fra følgende kriterier:

  1. Kvalitet som første prioritet, - der skal være en solid protokol.
  2. Der skal være en god idé, - det skal være originalt.
  3. Og som sidste punkt prioriterer vi forskning, som vil samarbejde på tværs af landet.

Hvad har vi valgt at støtte i 2021?

  • Et studie, der undersøger lungefunktionen hos for tidligt fødte børn.
  • Et studie har fokus på at afdække de psykosociale konsekvenser, der er i familier med et svært sygt barn.
  • Et studie vil se på, hvordan man bedre kan motivere børnene til at være fysisk aktive. Det er ikke altid så sjovt at bevæge sig, når man ikke har så god en lungefunktion, og det er et spændende projekt, som indebærer både motionscykel og en avanceret videoanimation, som skal motivere børnene.
  • Et projekt vil undersøge, hvilken effekt det har, når børn med lungesygdom er med i et orkester med blæseinstrumenter.
  • Truslen om at Covid-19 skulle ramme et lungesygt barn, har fyldt meget for familier med lungesyge børn. Et forskningsprojekt vil undersøge, hvordan Covid-19 rammer og har ramt lungesyge børn. Vi ved ikke så meget på det område, selv om meget tyder på, at de heldigvis ikke rammes så hårdt. Det er vigtigt for familierne at vide, hvordan det er, så de kan føle sig mere trygge, hvis det viser sig at være rigtigt.
  • Så støttes et studie, der undersøger, om det betyder noget for, om ens barn udvikler astma, at man er udsat for større doser PFAS (fluorstoffer i imprægnering mm) og andre kemikalier under graviditeten.
  • Et studie vil undersøge, hvilken gruppe børn med astma i skolealderen, som også har astma som voksen. Vi ved, at 10% af skolebørn har astma, men man ved meget lidt om, hvem der også har det som voksen, hvilket ca. 50% af børnene vil have.
  • Børn, der er født med misdannelser i spiserøret har ofte også lungeproblemer. Projektet vil undersøge status på deres helbredssituation og se på hvilke undersøgelsesmetoder, som kunne være gode til disse børn, hvor eksempelvis en spiometri, ikke altid kan anvendes.

Vi har altså formået at dække bredt, og det er jeg glad for. Den primære årsag til, at vi har kunnet støtte så spændende forskning er rigtig gode ansøgninger, og at vi har så mange penge i år.

Hvis jeg skal se frem i tiden, så er mit ønske, at om fem år er vi endnu flere børnelungelæger i landet. At vi har en endnu højere forskningsaktivitet end nu, og at mange af projekterne går på tværs af landet, så det ikke bare er forskning i egen andedam, men at man inddrager alle lungesyge børn i landet i projekterne. Det er vigtigt, at der er godt samarbejde på tværs af landet, så viden og kvalitet kan blive delt bedst muligt.