×
×

Børns lunger efter kemoterapi

Flere og flere børn og unge overlever leukæmi. Men desværre oplever mange også alvorlige bivirkninger efter den intensive behandling. Bivirkninger, der ofte rammer lungerne. Kan nogle af disse bivirkninger undgås? Det skal nyt forskningsprojekt undersøge.

Det er altid uretfærdigt, når et barn får en alvorlig lungesygdom. Særligt bittert må det være, når barnet efter en opslidende leukæmi-behandling bliver erklæret rask, for senere at få konstateret en kronisk dårlig lungefunktion.

Overlever, men ikke rask

Overlevelsesprocenten efter leukæmi er en af den moderne kræftbehandlings helt store successer. Ud af de cirka 35 tilfælde om året i Danmark overlever 90%. Men den intensive kemoterapi har alvorlige følger. Immunforsvaret bliver påvirket negativt og der er fare for akutte forgiftninger. 40% får infektion i luftvejene. 

Sonja Izquierdo Meyer, læge og ph.d-studerende fra Aarhus Universitetshospital, fortæller om de børn, hun møder, der ofte lider af komplicerede lungebetændelser. Det er børn med stærkt nedsat immunforsvar, der f.eks. også får svampeinfektioner, som vi andre ikke får.

Mønstergenkendelse

De mange alvorlige bivirkninger og senfølger er emne for flere forskningsprojekter inden for kræftforskningen. Sonja Izquierdo Meyer skal med en forskningsbevilling fra Børnelungefonden fokusere på lungelidelserne. Hendes mål er at forstå, hvem der er i særlig risiko for at udvikle dårlig lungefunktion. For at blive bedre til at forudsige fremtiden, skal man først kigge tilbage:

”Er der nogle mønstre, vikan blive klogere på? Går nogle bestemte faktorer igen i forhold til udvikling af dårlig lungefunktion? Hvad er det, der gør det?” spørger Sonja Izquierdo Meyer. For at sikre sig, at andre faktorer ikke spiller ind, sammenlignes samtidigt med raske søskende eller venner på samme alder og fra samme geografiske område som en sammenlignings-gruppe.

Perspektiv

Arbejdet indgår som del af det nationale ALL-STAR-projekt, der har til formål at undersøge alle danske leukæmipatienter, der er blevet behandlet de seneste ti år. Projektets lunge-del ledes af overlæge, lektor, ph.d.,Sune Rubak, Aarhus Universitetshospital:

”Det er vores mål for det første at få præcis viden om lungefunktion hos denne gruppe af børn og unge og samtidigt, at vi mere præcist kan finde de børn som udvikler lungeskader og tids nok måske forebygge lungeskader hos de børn som efter at overleve først leukæmi og dernæst deres behandling af denne får lungeskader,” udtaler Sune Rubak.

Direktør for Børnelungefonden Anne Brandt tilføjer:

”ALL-STAR er et stort og vigtig projekt, der samler mange specialer. Vi er glade for at kunne bidrage og på den måde være med til at forbygge lungelidelser hos en allerede hårdt prøvet gruppe børn og unge.”

Det store spørgsmål er, om bivirkningerne kan undgås? Så optimistisk er Sonja Izquierdo Meyer ikke:

”Vi kan nok ikke helt undgå bivirkninger. Kemoterapi er nødvendigt. Men vi kan måske forhindre omfanget. Den nyere behandling tager hensyn til dette, men hvis vi kan blive bedre på et tidligere stadie, kan følgerne blive mindre. Jeg håber på et setup, der kan forudsige, hvilke børn vi skal være sørligt opmærksomme på” konkluderer Sonja Izquierdo Meyer.

Sonja Izquierdo Meyers ph.d.-forskningsprojekt hedder ALL-STAR LUNGS og er et nationalt studie, hvor børn fra hele landet bliver undersøgt i både Aarhus og København under ledelse af Sune Rubak, overlæge, lektor, ph.d., på Børne Center for Lunge- og Allergisygdomme, Børn og Unge, Aarhus Universitetshospital. Projektet har modtaget 570.000 kroner fra Børnelungefonden. Midlerne stammer fra Team Rynkeby Skoleløbet.

ALL-STAR er en forkortelse for ”acute lymphoblastic leukemia survivor toxicity and rehabilitation” Andre senfølger af leukæmi-behandling kan være blodpropper, organpåvirking og ødelagt knoglemarv.

 

Sidst opdateret: 
Fredag, februar 28, 2020