×
×

The role of parental socioeconomic status on childhood and adolescent asthma control and specialist referral of possible severe childhood asthma

Kjell Erik Julius Håkansson, Læge, Phd-studerende, Hvidovre Hospital. Støttes med 234.331 kr

REASSESS: Youth er et søsterprojekt til REASSESS-studiet, hvor vi tidligere kortlagt den danske astmabehandling og konsekvenserne af at have astma på sygefravær, arbejdsløshed og brug af sundhedsvæsenet. I vores første studie har vi vist at særligt ældre, mænd, dem med kortere uddannelser og dem bosiddende udenfor Københavnsområdet som har mulig svær astma i mindre udstrækning bliver henvist til astmaspecialister på trods af at de har mange symptom, stort medicinforbrug og ofte bliver indlagt. Samtidigt viser vores foreløbige data at selv mild til moderat astma, som ofte anses som ”fredelig” øger antal dage med ca. 45% sammenholdt med baggrundsbefolkningen. Men med disse bekymrende fund, hvordan ser det så ud for børn?

Svenske tal har tidligere vist en hyppighed af børneastma på ca. 11% af alle 12-åringer, hvoraf ca. 2% af disse havde svær børneastma. REASSESS: Youth har modtaget præliminære data, hvor vi kan konstatere at hos individer mellem 0 og 18 er det blot mellem 43-51% af dem som får medicin svarende til mulig svær børneastma der følges af specialister. Nu vil vi arbejde videre med at afklare, hvilke faktorer der afgør hvem der bliver henvist, hvor syge de er og hvilke konsekvenser de har for barnet/den unge og for forældrene.

Tags: 
Sidst opdateret: 
Torsdag, februar 24, 2022