×
×

Se hvilke projekter Børnelungefonden støttede i 2021

For første gang siden coronasmitten kom til Danmark, uddeler Børnelungefonden igen midler til forskning.

Børnelungefonden uddeler 3,8 mio. kroner til forskning i lungesygdomme hos børn og unge. Midlerne stammer fra Team Rynkeby Skoleløbet 2021 og en lang række individuelle indsamlinger fra deltagerne i Team Rynkeby.

”Team Rynkeby Skoleløbet er en vidunderlig dag i sig selv, men kronen på værket er jo, at vi nu kan bruge de mange indsamlede penge til gavn for børn og unge med lungesygdomme”

Direktør i Børnelungefonden Anne Brandt.

”Det her er frivillighed, når det er bedst. Alle disse midler skyldes alene det kæmpestore frivillige arbejde, som deltagerne i Team Rynkeby byder ind med, de mange tusind børn, der løber for deres lungesyge kammerater, og så selvfølgelig sponsorerne derhjemme, som lægger pengene. Sidst men ikke mindst så arbejder Børnelungefondens faglige forskningsudvalg jo også frivilligt, når der skal vurderes og desværre prioriteres mellem de mange forskningsansøgninger. Alt det er vi så taknemmelige for. Der er virkelig brug for midler til forskning. Og disse bevillinger gør en kæmpe forskel”, siger Anne Brandt.

 

Første gang i to år

Uddelingen i år – som altså er midler indsamlet i 2021 – er noget helt specielt, fordi det er første gang, efter coronasmitten kom til Danmark, at uddelingen finder sted. I 2021 lykkedes det nemlig Team Rynkeby at afholde Skoleløbet på trods af corona-restriktioner. Sammen med en række individuelle indsamlinger fra deltagerne i Team Rynkeby blev der i alt indsamlet 5.579.326,29 kr., hvoraf 70% går direkte til forskning. De resterende penge går til aktiviteter, oplysningsarbejde og rådgivning til fordel for lungesyge børn og deres familier.

"Det er utroligt glædeligt og imponerende at det er lykkedes med indsamlingen på trods af corona-situationen. Der er et stort underskud af viden i forhold til lungesygdomme hos børn, og Børnelungefonden har gjort en kæmpe forskel i forhold til at kickstarte den danske forskning på området. Det er vigtigt, at det arbejde fortsætter i de kommende år, herunder samarbejdet på tværs af landet, så vi i fremtiden kan blive bedre til at forebygge og behandle lungesygdomme hos danske børn.”

Formand for DSPAP, professor og speciallæge i pædiatri Klaus Bønnelykke

”Det er altid med stor taknemmelighed, at vi får lov til at dele disse midler videre, men i år er noget særligt på grund de mange forhindringer, som corona har stillet os alle sammen. Det er i særlig grad gået hårdt ud over de lungesyge børn – og det gør det sådan set stadig”, siger Anne Brandt, der derfor glæder sig over, at det tætte og gode samarbejde med Team Rynkeby Fonden giver lys og optimisme.

 

Læs også artiklen med overlæge, ph.d. Josefine Gradman, formand for Børnelungefondens forskningsudvalg: Donationer fra Team Rynkeby gør en kæmpe forskel

 

Børnelungefonden støtter i 2021 følgende forskningsprojekter:

 

Kjell Erik Julius Håkansson, Læge, Phd-studerende, Hvidovre Hospital. Støttes med 234.331 kr

"Hvilken rolle spiller forældrenes socioøkonomiske status for astmakontrol hos børn og unge og specialisthenvisning af mulig alvorlig astma hos børn? ”

 

Fanny Goth, Læge, Nordsjællands Hospital, Hillerød. Støttes med 50.000 kr

”Respiratorisk morbiditet og lungefunktion hos 6-årige tidligere præmature og mature børn”

 

Maria Nøregård Jørgensen, Cand. Sient. i humanfysiologi, Dansk Børnelunge Center, Rigshospitalet. Støttes med 186.756 kr.

”Effekten af regelmæssig cykeltræning ved brug af virtuelt træningsspil på maksimal iltoptagelse og lunge clearance index hos patienter med primær ciliedyskinesi, cystisk fibrose og raske kontroller.”

 

Josephine Meyer Tyron, Stud. med. Københavns Universitet, Dansk BørneLunge Center, Rigshospitalet. Støttes med 150.000 kr.

”Et år med COVID-19 hos børn med kronisk lungesygdom”

 

Julie Bang Hansen, Ph.d-studerende, Master of Science in Public Health, H.C. Andersen Børne og Ungehospital, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. Støttes med 1.058.130 kr.

”Sammenhængen mellem præ- og postnatal eksponering for perfluorerede stoffer, ftalater og Bisphenol A og lungefunktion, astma og allergi hos 12-årige børn fra Odense Børnekohorte.”

 

Kim G Nielsen, Professor, overlæge, dr.med. Dansk BørneLunge Center, Rigshospitalet. Støttes med 300.000 kr.

“Lung damage, function, and quality of life in children and adolescents with tracheomalacia (TM) associated with esophageal atresia – (the TRALULALA-Study)”

 

Hans Bisgaard, Professor, MD, DMSc, Dansk Børneastma Center, Herlev og Gentofte hospital. Støttes med 1.320.000 kr.

“REMISSION OF CHILDHOOD ASTHMA - Analyses of two mother-child cohorts followed prospectively for 12 and 18 years”

 

Henrik Wegener Hallas, Læge, PhD, Rigshospitalet, Afdeling for Børn og Unge. Støttes med 509.400 kr når samlet beløb opnåes via samarbejde med andre fonde.

”BørneBlæserne - et tværsektionelt projekt, der vil undersøge om deltagelsen i et undervisningsforløb i blæseinstrument med andre ligesindede skaber en fysisk målbar såvel som selvrapporteret positiv forandring for lungesyge børn og unge.”

 

Sidst opdateret: 
Tirsdag, februar 1, 2022