×
×

Ny adjungeret professor i lungesygdomme med fokus på astma, allergi og KOL

Sidst opdateret: 
14-01-2021

Professor, dr. med. Vibeke Backer er udnævnt til adjungeret professor i lungesygdomme ved Statens Institut for Folkesundhed. Professoratet løber i perioden 1. januar 2020-31. december 2024. Vibeke Backer skal bidrage med at styrke instituttets forskning inden for astma og allergi samt KOL. 

Vibeke Backer har sit daglige virke som forskningsteamleder af en lungemedicinsk forskningsgruppe på Center for Aktiv Sundhed, CFAS, på Rigshospitalet. Frem til 2019 var hun initiator og leder af forskningen på Lungemedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital - en afdeling, som hun var med til at opbygge.


Forbedret og målrettet behandling af astma og KOL
Vibeke Backer har sammen med sin forhenværende forskningsafdeling været med til at forbedre og målrette behandlingen af astma og KOL gennem BREATHE-projektet, som er et fælles projekt for Region Hovedstaden og Skåne.

Derudover har Vibeke Backer opbygget et nationalt lungemedicinsk netværk for farmakologisk industriforskning, som var model for NEXT, nu Trial Nation, der er et nationalt offentligt-privat partnerskab med én indgang for at forbedre Danmarks muligheder ved industribaseret farmakologisk forskning. Hun var initiativtager til NIP astma, nu RKKP Databasen for Astma i Danmark, hvor alle danske astmapatienter indgår for at vurdere og forbedre kvaliteten af astma udredning og behandling. Her er Vibeke Backer fortsat formand.

- Danmark Lungeforenings Fond har støttet flere projekter i regi af Vibeke Backer. Alle har haft afgørende værdi for de mange mennesker, der lever med astma og KOL. Dette fordi, at Vibeke Backer også er en kommunikerende professor, der så snart hun kan, deler sin viden, giver råd og gerne påvirker verden, når ny viden skal implementeres. Vibeke Backer er også ildsjæl og pionér, og vi glæder os til det fortsatte samarbejde, som da vi lagde de første trædesten til, at der kom en database for astma for Danmark i regi af RKKP.  Data der nu samles fra både børn og voksne, lyder det fra direktør i Lungeforeningen og Børnelungefonden, Anne Brandt. 

Lungeforeningens forskningsfond har bl.a. støttet forskningsprojektet REPLACE. Projektet undersøger, om fysisk træning - intervaltræning på spinningcykler - kan reducere forbruget af den daglige astmamedicin. Læs mere: Kan fysisk træning reducere brugen af astmamedicin?


Astmapatienter bliver ikke længere automatisk afvist på Politiuddannelsen
Vibeke Backer har et særligt fokus på astma og sport, og hun har bl.a. været med til at sikre, at unge med astma ikke længere automatisk bliver afvist, når de søger ind på Politiuddannelsen.

- Hvis ikke jeg havde forfulgt min drøm, havde jeg aldrig mødt Rigspolitiets læge Carsten Herfelt, som sendte mig til Bispebjerg Hospital. Og så havde jeg nok heller aldrig mødt professor Vibeke Backer. Takket være hendes initiativ er der nu sat en bremser for, at unge på politiuddannelsen bare helt automatisk bliver afvist pga. astma. Vibeke Backer opdagede også fejlen i min medicinering. Ellers kunne jeg have levet resten af livet med de samme, fysiske begrænsninger, jeg havde før. Selv hvis jeg ikke klarer prøven, har jeg alligevel fået meget ud af det.

Læs: Sørens astma var fejlmedicineret

Læs pressemeddelelsen "Ny adjungeret professor i lungesygdomme på Statens Institut for Folkesundhed" på Statens Institut for Folkesundheds hjemmeside.