×
×

Professor i børneastma får Novo Nordisk Prisen

Professor, overlæge, dr.med. Hans Bisgaard modtager Novo Nordisk Prisen for sin banebrydende forskningsindsats for at forstå, hvordan astma og andre inflammatoriske sygdomme opstår tidligt i livet, og hvordan man kan forbedre forebyggelse og behandling af disse sygdomme. Prisen er på tre mio. kr. 

- Jeg er utrolig glad, overrasket og stolt over at modtage Novo Nordisk Prisen. Jeg ser den som en anerkendelse af vigtigheden af ​​at arbejde sammen på tværs af videnskabelige felter, og at det kan føre til store resultater. Jeg vil gerne sende en tak til alle de familier, som har deltaget i vores studier, samt dem, jeg har arbejdet sammen med i min karriere – uden dem havde jeg ikke stået her i dag, siger Hans Bisgaard.


Begyndte at følge børn af astmatiske møde i 1998
I 1998 begyndte Hans Bisgaards forskergruppe at følge en kohorte på 411 børn født af astmatiske mødre for at forstå, hvorfor og hvordan astma udvikler sig. Fra fødslen og hvert halve år har de målt kliniske parametre som astma, allergi, lungefunktion og andre kliniske tegn. Der har ført til mange vigtige videnskabelige og kliniske fund.

- Et eksempel er vores opdagelse af, at der findes patogene bakterier i lungerne hos 20% af alle nyfødte. Det var meget overraskende, fordi det har været et dogme, at lungerne er sterile. Fem år senere fik vi en ny overraskelse: De, der havde haft bakterier i lungerne, havde en fire gange forøget forekomst af astma, hvilket tyder på en sammenhæng mellem bakterier i det tidlige liv og senere udvikling af astma. Det har ført til vores aktuelle fokus på at normalisere bakterier hos det nyfødte barn for at forbygge astma, siger han.

Læs mere om på Novo Nordisk Fondens hjemmeside


Central rolle i at løse astmaens mange gåder

Direktør i Børnelungefonden og Lungeforeningen, Anne Brandt, udtaler:

- Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma, og det er den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut, og til at børn tager medicin. Hans Bisgaard har sammen med hans imponerende forskergruppe været med til at kaste lys på nogle af astmaens mange gåder med sin forskning. Hans Bisgaards forskning er nu og fremover livsvigtig for små lungepatienter, så de får den bedst mulige behandling og de bedste vilkår for et godt liv i både barne- og voksenårene. 

Læs Fiskeolie forebygger astma
Læs Tarmbakterier har betydning for udvikling af astma
Læs Mors antibiotika giver ikke astma


Støtte til nyt projekt fra Børnelungefonden
Hans Bisgaard modtog for nyligt en beviling på 2.520.100 kr. fra Børnelungefonden til at etablere en dansk national kohorte med deltagelse af 300 børn med svær astma, som følges over en længere periode. Projektet vil etablere et samarbejde mellem COPSAC ved Dansk BørneAstma Center og alle danske børneafdelinger.

Børneafdelingerne vil sammen med COPSAC klinikken identificere og rekruttere børn med svær astma, udføre ekstensive kliniske undersøgelser og samle biomateriale, både ved opstarten af projektet og i forbindelse med akutte forværringer.

Projektet vil skabe større viden om svær astma hos børn og danne grundlag for bedre behandling for det enkelte barn. Herudover vil den etablerede nationale kohorte, biobank og database være en værdifuld ressource for fremtidige studier af svær astma hos danske børn.

Se hvilke projekter der har modtaget støtte fra Børnelungefonden i 2018.