×
×

Bevæg dig klogere og gladere

Hvad sker der i hjernen, når du bevæger dig? Er det virkelig sandt, at du bliver gladere, ud over, at din krop bliver stærkere? Sundhedsekspert Bente Klarlund Pedersen giver dig svaret

 

Friedrich Wilhelm Nietzsche har sagt: ’Det er, når jeg går, at de store tanker kommer’ og Søren Kierkegaard har sagt: ’Jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.’ I dag er de to filosoffers oplevelse af, at gode tanker og følelser sker, når du rør dig, understøttet af videnskaben.

– Man kan være sur, når man skal ud på en cykeltur, ud at løbe, eller til gymnastik, men man er for det meste glad, når man kommer hjem, fortæller Bente Klarlund Pedersen. – Om man løber, cykler eller går, har ikke den store betydning, bare man rører sig.

 

Derfor bliver du gladere
Alle former for fysisk aktivitet aktiverer positiv påvirkning af din hjerne og psyke. Forskning har bevist, at der går en direkte forbindelse fra de arbejdende muskler til hjernen. Det er nogle af kroppens hormoner, som bliver aktiveret, når man bevæger sine muskler. Hormonerne hedder serotonin, dopamin og noradrenalin, og de giver alle en glædes- og belønningsfølelse.

 

 

BENTE KLARLUND PEDERSEN
Sundhedsforsker, professor i integrativ medicin ved Københavns Universitet og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed. Bente Klarlund Pedersen skriver hver lørdag om sundhed i avisen Politiken og optræder ofte i medierne.

Hun er desuden en populær foredragsholder og forfatter til flere bøger om sundhed. Den seneste udkom i 2020 og hedder: ”Yngre med årene – Sundhedsbogen, der giver dig mindre sygdom og et længere liv med flere gode år”.

Sidst opdateret: 
Mandag, november 29, 2021