×
×

Frivillige styret af lyst og engagement

Cykelrytterne fra Team Rynkeby  hygger sig sammen. På billedet  ses Peter Nørgaard, frivillig,  Jørgen H.K. Jepsen, direktør  og Betina Blom, frivillig

Dedikerede mennesker hjælper hver dag med at forbedre livet for mennesker, som har lungesygdom inde på livet. Det gør de som frivillige i lokalafdelinger, som debattører i medier, ved at fortælle til naboen, ved at arrangere skoleløb under Team Rynkeby, og på mange andre måder. Kun ved at vi er mange, der står sammen, kan vi forbedre forholdene, som ikke er gode nok, som de er. Det er et langt sejt træk, der skal til, og som kalder på idérigdom fra mange sider.

Team Rynkeby har igennem 20 år aktiveret flere tusinde deltagere i et stærkt frivilligt fællesskab, der har indsamlet næsten en halv mia. kroner til børn med kritisk sygdom. Team Rynkeby er mest kendt for at arrangere en strabadserende cykeltur til Paris, men siden 2015 har Team Rynkeby også arrangeret Skoleløbet, hvor tusindvis af skolebørn løber for at samle penge ind under mottoet ’Børn løber for børn’. I år indsamlede børnene 5.579.426 kroner, som er doneret til Børnelungefonden. Løbet har sat en bølge i gang af forståelse for børn med lungesygdomme, hvilket har stor værdi for lungesagen.

Det stærke Team Rynkeby-fællesskab er båret af de frivilliges lyst og engagement, og projektet har ganske få ansatte medarbejdere. En af de ansatte er Jørgen H.K. Jepsen, som den 1. august 2021 begyndte som direktør for Team Rynkeby. 

Han har en solid erfaring i at arbejde med frivillige kræfter. Dels fra mange år i Post Danmark/PostNord, hvor han blandt andet stod bag cykelløbet af samme navn, og dels fra Folkemødet på Bornholm, som han har været souschef for indtil ansættelsen i Team Rynkeby. Han har også selv været frivillig i Team Rynkeby.

– Jeg er selv en dedikeret cykelrytter og har deltaget på Team Rynkeby fire gange. Der er ikke meget, som kan måle sig med at køre gennem Paris og op mod Triumfbuen. At se sig over skulderen og glædes over at være en af de 2500 gule cykelryttere, som har gennemført turen, fortæller han.

 

At være frivillig er i høj grad lystbetonet. Derfor er det for os, som ansatte, vores fornemste opgave at skabe de bedst mulige rammer for at være frivillig i Team Rynkeby

 

Han er altså en erfaren mand, som kan tale med både fra topledelse- og fra frivilligsiden, og han har værdifulde tanker og erfaringer at byde ind med, når det handler om at motivere og organisere til frivillighed. Noget, som han har en stor interesse for.

Team Rynkeby-projektet er båret af et let kommunikérbart mål: At cykle til Paris for at støtte kritisk syge børn. – Det interessante er, at der ikke er kun er én vej at komme dertil, der er mange forskellige. Det vigtigste er, at det er sjovt for de frivillige at deltage, fortæller han og fortsætter: – Vi sørger for at sætte rammerne og dele gode eksempler til inspiration for holdene, men det er konceptets styrke, at det hele tiden må udvikle og justere sig i forhold til de frivillige kræfter. Vi skal være parate til at lytte, og give plads til ideer.

Folk skal opleve, at de bliver set og hørt, og selv kan påvirke projektet. Det er utænkeligt at topstyre sådan et projekt og kun tillade én måde at gøre tingene på. At være frivillig er i høj grad lystbetonet. Derfor er det for os, som ansatte, vores fornemste opgave at skabe de bedst mulige rammer for at være frivillig i Team Rynkeby.

 

Team Rynkeby fondens frivillighedskoncept har mottoet: ’Når jeg gør noget godt for andre, gør jeg noget godt for mig selv’.

 

Holdenes selvstyrende måde at arbejde på illustrerer Jørgen H.K. Jepsen med et andet frivilligt projekt, som han er stærkt inspireret af: – Et af mine yndlingseksempler er Lundtofte Boldklub, som jeg synes gør det eminent. Formanden for klubben tager rundt i børnehaverne i lokalområdet og sætter sedler op, og inviterer forældre og børn til at deltage i et introforløb. Når folk dukker op, fordeler han dem på fire træningsstationer, der er udstyret med nogle kort med øvelser.

De første uger medvirker formanden i træningen og sørger for, at alle kender deres rolle. På en fastsat dato trækker han sig ud af træningen, og så er det op til forældrene at organisere den ugentlige træning og deltagelse i kampe m.v. Med andre ord, fra da af styrer de selv holdet. Team Rynkeby fungerer i princippet på samme måde.

 

Der er mange måder at samle penge ind og være frivillig i projektet på, og man kan have flere grunde til at være en del af projektet. Det kan være, at man motiveres af at samle penge ind til de kritisk syge børn, det kan være, at man elsker at cykle, det kan være, at man kan lide det sociale og at være en del af en fælles overordnet sag.

Nogle er supergode til at skaffe firmasponsorater, andre engagerer sig lokalt i Team Rynkeby Skoleløbet, og andre igen bager kager og sælger dem på det lokale marked. Alle gør det sådan, som de synes, det bør gøres, og det blander topledelsen sig ikke i. Jørgen H.K. Jepsen har med interesse oplevet, at alle synes, de har det bedste hold. – For mig viser det, at hvert hold har sin måde at gøre tingene på, som er justeret i forhold til, hvad holdets frivillige foretrækker.

Sociale medier og dansk velstand er med til at gøre et projekt som Team Rynkeby en succes: – Vi lever i en tid, hvor mange heldigvis har overskud til at gøre noget for andre. De fleste danskere har mad nok, tag over hovedet og en forholdsvis tryg tilværelse. Vi lever også i en tid, hvor selviscenesættelse falder naturligt. Det hjælper projektet godt på vej, at mange deler billeder på de sociale medier, hvor de viser, at de gør en forskel ved at deltage i projektet.

Team Rynkeby er et europæisk velgørenhedsprojekt og den nye direktør skal arbejde på at få projektet mere udbredt i de europæiske lande, så flere kritisk syge børn kan få hjælp.

 

På samme måde som Team Rynkeby-projektet er enormt stærkt og skal udbredes til flere lande skal Børnelungefonden og Lungeforeningen være langt ’mere for flere’ i de kommende år: – Lungesagen er vedkommende for alle. Vi vil derfor arbejde på at styrke alle frivillige kræfter, og vi vil byde endnu flere velkommen. Vi er i arbejdstøjet og er godt i gang med at planlægge Team Rynkeby Skoleløbet 2022. Jeg glæder mig desuden over vores store frivilligseminar her først i november, hvor vi mødes med frivillige fra hele landet, for at planlægge fremtiden, siger Anne Brandt.

Tags: 
Sidst opdateret: 
Mandag, december 6, 2021