Hjælp til din hverdag

I Lungeforeningen kender vi forholdene for mennesker med lungesygdomme og deres pårørende. Og vi udvikler løbende redskaber, som kan hjælpe dig til en bedre hverdag. 

Åndedrætsøvelser

Uanset hvor gode eller dårlige, dine lunger er, kan du træne din vejrtrækning til at blive bedre. Prøv vores åndedrætsøvelser, som du nemt kan bruge i din hverdag.

GUIDE: En go’ morgen

Er du påvirket af åndenød, når du vågner? Åndenød pga. lungesygdom er kan være slem om morgenen. Brug guiden En go’ morgen til at få det bedre om fra morgenstunden.

GUIDE: På besøg med åndenød

Det er ikke altid nemt at sætte sig ind i, hvordan det er for andre at leve med åndenød pga. en lungesygdom. Brug vores guide, hvis du skal have besøg af eller mødes med én, der ind i mellem har svært ved at trække vejret.

Åndedrættet

Når du trækker vejret, bruger du din åndedrætsmuskel. Jo mere du bruger den, mens den udvider dine lunger, jo mere luft, kan du trække ind i dine lunger.

Motion og træning

Når du holder dig fysisk aktiv og træner din krop, forbedrer du din kondition og dine musklers styrke og udholdenhed. På den måde kan du forbedre din vejrtrækning, fordi dine lunger vil blive mindre belastede ved fysisk anstrengelse. Fysisk aktivitet er også med til at øge din livskvalitet.

Hjælp til rygestop

Rygestop er det allervigtigste middel mod lungesygdomme. I det øjeblik du stopper med rygning, så stopper de ødelæggende processer, som tobakken har sat i gang nede i dine lunger. Det betyder ikke, at lungerne bliver raske, men yderligere forværring begrænses til det lille tab i lungefunktion, vi alle har som følge af alderen.

7 tips til god søvn

En dårlig nattesøvn har en stor indflydelse på livskvaliteten. Her er 7 tip til en god nattesøvn.

Find ro i dig selv og din vejrtrækning

Få øvelser som kan hjælpe dig med at finde ro i dig selv og din vejrtrækning.

7 gode videoer med åndedrætsøvelser

Se Lungeforeningens videoer hvor fysioterapeut Lotte Paarup fra åndedrættet.nu viser dig 7 gode åndedrætsøvelser.

Få hjælp til din åndenød

Brug vores værktøjer, der kan hjælpe og støtte dig, hvis du lever med en lungesygdom. Du kan fx bruge vores Åndenødskort i situationer, hvor du får åndenød.

GUIDE: Sådan kan du svare, når andre spørger til din sygdom

Her finder du råd og ideer til, hvordan du kan fortælle andre om din sygdom. Det er lungepatienter selv, som står bag svar og ideer.

3 gode råd til koldt vejr

Du kan opleve, at kold luft kan virke ubehageligt. Det er bl.a. fordi, at den kolde luft frigiver histamin i lungerne. Det får din forgreninger (bronkier) i dit luftrør til at trække sig sammen, og det kan give hvæsende vejrtrækning og åndenød.

Gode råd om medicin

Mange patienter tager deres medicin forkert, og det kan betyde, at medicinen ikke når rigtigt ned i lungerne. Inhalationsmedicin skal ofte tages på forskellig måde afhængig af, hvilke inhalator du bruger. Derfor er det vigtigt, at du lærer din inhalator at kende og lære at suge medicinen rigtigt ned i lungerne.

PEP-fløjten

PEP-fløjten kan hjælpe dig, hvis du er plaget af slim i lungerne eller hvis du har brug for at få kontrol over din vejrtrækning. PEP-fløjten udleveres oftest med en instruktion af en fysioterapeut på hospitalsafdelinger eller i lungeambulatorier.

Undgå stress

Kronisk sygdom indebærer altid et tab af identitet. Man er ikke den samme, som før man fik diagnosen, og man skal finde sig selv på en ny måde. Få gode råd til tanker om det at være syg.