×
×

Bærbar batteridreven koncentrator

En lille bærbar, batteridreven koncentrator findes i flere forskellige udgaver og vejer fra 2-4 kg.

Hvilken én, du skal have, afhænger af iltflow og batteriforbrug. Tal med din iltsygeplejerske om dit behov.

Fordele:

  • Mere sikker end flydende ilt
  • Lavere vægt end flasker
  • Fri for jævnlige leverancer

De mindste kan levere op til 2 liter ilt og har en batterirækkevidde på 4 timer. Til nogle modeller kan der også leveres oplader til bilen. 

Ulemper:

  • Støjer
  • Indbygget iltsparer, som kræver vejrtrækning gennem næsen
  • Leverer kun hele liter

En bærbar batteridreven koncentrator støjer som en koncentrator, hvilket kan være et problem, hvis du godt kan lide f.eks. at gå i biografen eller teatret.

På grund af den indbyggede iltsparer funktion kræver den vejrtrækning gennem næsen og egner sig derfor ikke til at sove med om natten.

Den kan ikke levere halve liter. Tal derfor med din iltsygeplejerske, om det er relevant for dig, og hvad du skal indstille iltflowet på.

 

Hvad er iltsparer?

Der findes forskelligt iltudstyr, der sørger for, at ilten kun frigives ved indånding. Derved spares ilten i udåndingsperioden. På den måde kan ilt-beholdningen strække sig cirka dobbelt så lang tid.

Iltspareren udløser kun iltdoseringen, når du trækker vejret gennem næsen. Det giver en ”klik-lyd ”, hver gang den åbner og lukker for ilttilførslen. Denne lyd kræver tilvænning på samme måde som at trække vejret gennem næsen gør.

Om natten bør du altid sove med tilkoblet udstyr, der giver kontinuerlig ilt. Gangtest har vist, at kontinuerlig ilt giver bedre iltmætning, længere gangdistance og mindre åndenød end iltudstyr med iltsparer. 

Sidst opdateret: 
Fredag, november 25, 2022