KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

Test dig selv for KOL

Hvis du har et eller flere af disse symptomer i mere end to måneder, bør du gå til din læge og få lavet en lungefunktionsmåling:

 • Åndenød ved lettere fysisk anstrengelse
   
 • Hoste med eller uden slim
   
 • Gentagne luftvejsinfektioner som akut bronkitis eller lungebetændelse
   
 • Pibende eller hvæsende vejrtrækning
   
 • Langvarige forkølelser, som sætter sig i brystet


Se hvordan en lungefunktionsmåling foregår.

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom.

Kronisk: Du lever med sygdommen resten af livet
Obstruktiv: Dine luftveje er obstruerede (forsnævrede)
Lungesygdom: Sygdommen findes især i lungerne

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste tal har ca. 320.000 danskere KOL, og flere end halvdelen har KOL uden at vide det.

Der er masser at gøre ved KOL

Hvad er KOL?

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, og det er en lungesygdom, der rammer mange danskere. Ca. 320.000 danskere lever med sygdommen, men kun halvdelen ved, de har den.

Se film om KOL

Er du KOL-patient eller har du mistanke om, at du har KOL, anbefaler vi at du ser denne film. Filmene hjælper dig til at forstå, hvad KOL er.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen stiller diagnosen ved at foretage en lungefunktionsmåling. Lungefunktionsmåling kaldes også for en pusteprøve, en lungefunktionstest, en lungefunktionsundersøgelse eller en spirometri.

Behandling af KOL

KOL er en kronisk sygdom, så sygdommen kan ikke helbredes, men man kan selv gøre meget for at bremse udviklingen af sygdommen på forskellig vis f.eks. ved at dyrke motion.

Iltbehandling ved KOL

Iltbehandling i hjemmet er en mulighed for de mest syge KOL-patienter. Når lungefunktionen er under 50 % af den forventede værdi, begynder der at være en lille risiko for utilstrækkelig iltning af blodet i lungerne.

Livet med KOL

Mange har imidlertid levet længe med deres KOL. Diagnosen stilles ofte, når lungefunktionen er væsentlig nedsat. Når man har en kronisk sygdom har man en sygdom, der ikke kan helbredes. Men dette er ikke ensbetydende med, at der ikke kan gøres noget. Målet er en optimal medicinsk behandling og derudover motivere til rygestop, træning og tage aktiv del i egen sygdom.

Gode råd ved KOL

Du kan hjælpe dine lunger med at holde sig friske ved at undgå ting som vil gøre din sygdom værre. Det gælder især om at undgå stressede situationer, forurening og andre ting rundt om dig, der kan føre til at dine symptomer forværres.

Bliv årsmedlem

Bliv årsmedlem af Lungeforeningen for 210 kr. om året og få adgang til et netværk med et stærkt sammenhold, livsbekræftende aktiviteter, professionel rådgivning og masser af brugbar erfaring.

210,00 kr.

KOL-bogen

Bestil eller download KOL-bogen. Pjecen giver dig dybdegående viden om KOL og gør dig i stand til at leve et godt liv med sygdommen.

Snak om lunger

"Det bedste er at finde ud af, at du ikke er den eneste i verden"

Velkommen til Lungeforeningens online mødested for lungepatienter, pårørende og andre. Her kan du møde andre i samme situation som dig selv og dele dine erfaringer, tanker og gode råd.

Kom godt i gang

Patienthistorier om KOL

Lad dig inspirere af personlige fortællinger fra mennesker, der lever med den kroniske lungesygdom KOL helt tæt inde på livet.

Lokalafdelinger og netværk

I vores lokale afdelinger og netværk møder du mennesker, der forstår dig. Her kommer du med i sociale fællesskaber, deltager i lokale arrangementer, møder andre i samme situation og får viden om dine lunger.

Motion ved KOL

Mange mennesker med en lungesygdom begrænser deres fysiske aktivitet, fordi de tror, det er farligt at blive forpustet.

Kvinder og KOL

KOL har tidligere været betragtet som en mandesygdom, og det er også rigtigt, at hvis vi går langt tilbage i tiden, så var det overvejende mænd, der blev syge og døde af KOL.

KOL og arbejdsmiljø

Partikler fra støv på fx byggepladser er et overset arbejdsmiljøproblem og udviklingen af lungesygdom kan have rigtig meget med erhverv at gøre.

KOL og tobaksforurenet luft

Vi ved, at 85 – 90 % af alle, der har KOL i Danmark, har fået det hovedsageligt på grund af rygning. Det er jo imidlertid ikke alle rygerne, der bliver syge, så man kan være heldig at have en genetisk medfødt beskyttelse mod at få KOL.

Den sidste tid med KOL

Når man har meget svær KOL, kan dagligdagen præges af åndenød ved mindste anstrengelse. Man oplever ofte gentagne forværringer og akutte indlæggelser, som regel i forbindelse med luftvejsinfektioner. Hvis det for alvor går nedad bakke, er der risiko for at man kan dø af en KOL-forværring.