×
×

Kan cannabis lindre ved KOL?

Jeg har KOL. Kan I anbefale, at jeg bruger cannabis?
Spørgsmål

Jeg har KOL. Kan I anbefale, at jeg bruger cannabis?

Venlig hilsen Jørgen

Svar

Kære Jørgen

Cannabis er fremstillet af hamp planten. Cannabis bruges  som både lægemiddel og rusmiddel. Cannabis kan indtages på forskellige måder, bl.a. kan det spises eller ryges. Endvidere kan der udvindes olie af planten. Til medicinsk brug bruges hovedsageligt rå cannabis og cannabis olie. 

Det er Lungeforeningens holdning, at cannabis skal være ordineret af en læge, som har taget stilling til dine behov, samt om du, som patient har øvrige sygdomme, og lægen skal samtidig følge dig tæt undervejs. Grunden til dette er at der endnu ikke findes medicinske undersøgelser af cannabis med KOL-patienter. 

Nogle cancer- og sklerosepatienter, som oplever manglende effekt af de eksisterende, godkendte lægemidler, har haft gavn af cannabis til medicinsk brug. Der findes historier på de sociale medier om KOL-patienter, der har haft effekt af brugen af CBD olie. På nuværende tidspunkt er der desværre ingen videnskabelige undersøgelser omkring brugen af cannabis til lindring af KOL eller andre lungesygdomme. 

Politikerne har indgået en satspuljeaftale om en forsøgsordning med cannabis til en række udvalgte sygdomme. Denne ordning starter 1.januar 2018 og Sundhedsstyrelsen følger forsøgsordningen, som evalueres. Erfaringerne skal danne grundlag for at politikeren kan tage stilling til en eventuelt permanent ordning med medicinsk cannabis.

Lungeforeningen tilråder altid, at man taler med sin egen læge, før man bruger anden medicin, end den lægen har ordineret.

Mange hilsner

Marianne, rådgivningschef i Lungeforeningen